Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A fekete retek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. február 21. 13:00
A fekete retek
Baktérium- és vírusölő hatású, immunerősítő szer
Képünk illusztráció. Forrás: theepochtimes.com - Vladimir Vitkov

A fekete retek Ázsia területéről származik. (Már az ókori Egyiptom papjai gyógyászati célokra olajt készítettek a fekete retek magjából.)

A népgyógyászatban régóta ismerik, mint emésztésjavító, epehajtó, epekőképződést gátló növényt. Nagyanyáink előszeretettel alkalmazták köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések gyógyítására. Leggyakrabban egy fekete retket kivájtak, bele mézet töltöttek és pár óra pihentetés után ezt használták a betegség kezelésére.

Ezen tulajdonságait a hatóanyagainak köszönheti. B1-, B2 és C-vitamint, ásványi anyagok közül káliumot, vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint tartalmaz. Csípős íze elárulja, hogy igen gazdag mustárolajban, raphanol és raphinin nevű illóolajokban, és bőven tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket is. A vörös- és fokhagymához hasonlóan a fekete retek is baktérium- és vírusölő hatású, immunerősítő szer.

Fogyasztható saláta alapanyagaként, szendvicskrémnek elkészítve, szendvicsbe karikázva, mártogatósakhoz kínálva, vagy aki szereti friss ízét, annak csak úgy önmagában egészséges rágcsálni valónak. Fogyasztás előtt egy órával lesózva kínálhatjuk húsok mellé köretként, vagy savanyúság helyett.

A "reggel méreg, délben étek, este orvosság" mondás némi mértékletességre int a fekete retekkel kapcsolatban. Fogyasztását nem a napszakok szerint érdemes korlátozni, hanem inkább csak az egyéni érzékenységre érdemes figyelni. A "reggel méreg" kitétel annyiban igaz, hogy éhgyomorra nem jó retekfélét enni. Legalább egy szelet kenyeret fogyasszunk mellé, különösen az érzékeny gyomrúak. Gyomorhurut, gyomorfekély, epekő, valamint az epeutak elzáródása esetén nem ajánlatos a retekfélék fogyasztása!

 

Csípős krém fekete retekből (8 adag)

21 dkg  fekete retek
13 dkg alma
1,5 evőkanál majonézes torma
0,5 citromból nyert citromlé
1 csipet só

A retket meghámozva, az almát csak megmosva finom reszelőn lereszeljük. A többi hozzávalót belekeverjük. Fogyasztás előtt egy-másfél órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Energia:           166 kcal      
Fehérje:           2,8 g
Zsír:                8 g
Szénhidrát:       16,8 g

 

Fekete retkes szendvicskrém

1 nagyobb fekete retek
2 kemény főtt tojás
1 kis fej vöröshagyma
1 evőkanál olaj

1 kis csokor snidling

A megtisztított fekete retket nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd besózzuk. A főtt tojást apró kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát szintén lereszeljük. Összekeverjük a hozzávalókat, majd olajjal és felaprított snidlinggel ízesítjük. Pirítós kenyérrel tálaljuk.

Energia:          396 kcal      
Fehérje:           13 g
Zsír:              30 g
Szénhidrát:        12 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)