A petrezselyem eredetileg a Földközi-tenger délkeleti részéről származik.
Mára már a magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyaga lett. Annyira ismert, hogy szinte nem is veszünk tudomást róla. Bezzeg, ha nem lenne?
A petrezselyem C-, E vitaminban és ásványi sókban gazdag, azonban főzés közben nemcsak aromáját, hanem vitamintartalmát is elveszíti, ezért amennyiben nem nyersen használjuk fel, csak a főzés végén adjuk az ételekhez.
A petrezselyem vizelethajtó és étvágyjavító hatású. Fokozza a gyomor-béltraktus működését. Teája hatásos hólyaghurut esetén, valamint a vesekő és a vesehomok kialakulásának megelőzésére is. A természetgyógyászatban a petrezselyemgyökeret menstruációs panaszokra és az anyatej termelődésének elősegítésére alkalmazzák.
Ha étkezés után elrágcsálunk egy kevés petrezselymet, az semlegesíti az erős illatokat.
A petrezselyem tehát egyszerre vitaminbomba, gyógynövény és pótolhatatlan ételízesítő. Ennek tudatában vegyük és együk, mert a szervezetünk hálás lesz érte.
Petrezselymes tojásfasírt (6 adag)
10 db tojás
4 db zsemle
1 kis db vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
3 gerezd fokhagyma
1 bögre zsemlemorzsa
só
A zsemléket tejbe vagy vízbe áztatjuk. A hagymát lereszeljük, kevés olajon megpároljuk, majd a felvert 9 tojást ráöntjük, és kemény rántottát sütünk belőle. Az elkészült hagymás rántottát krumplinyomóval összetörjük, majd a kicsavart zsemlékkel és a többi hozzávalóval alaposan összedolgozzuk. Gombócokat formázunk a masszából, amiket kicsit ellapítunk. Zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban megsütjük mindkét oldalát.
Energia: 2115 kcal
Fehérje: 80 g
Zsír: 101 g
Szénhidrát: 194 g
Citromos-petrezselymes tőkehal (4 adag)
4 evőkanál petrezselyem
3 gerezd fokhagyma
1 citromból nyert citromhéj
6 evőkanál zsemlemorzsa
1 teáskanál olívaolaj
80 dkg tőkehalfilé
só
fekete bors
A halszeleteket megsózzuk, borsozzuk. Egy tepsit kibélelünk alufóliával, vékonyan bekenjük olajjal. A felaprított petrezselymet összekeverjük a finomra vágott fokhagymával, a citrom héjával, sóval, végül a zsemlemorzsával. A halszeletek tetejét olajjal beecseteljük, majd belenyomjuk a fűszeres zsemlemorzsába. Ezután tepsibe tesszük a morzsás oldalával felfelé. Forró sütőben kb.10 perc alatt megsütjük.
Energia: 1163 kcal
Fehérje: 170 g
Zsír: 19 g
Szénhidrát: 74 g
Jó étvágyat!