Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Farsang ide, fánk oda, lehet metszeni!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2015. február 08. 07:00
Farsang ide, fánk oda, lehet metszeni!
Én mindig a szőlővel kezdem, hogy mire kitavaszodik, beszáradjanak a metszési felületek
Képünk illusztráció. Forrás: 4szoba.hu

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Farsang ide, fánk oda, lehet metszeni! Az elmúlt időszak erősebb fagya már elválasztotta a használható vesszőket, hajtásokat a gyenge, használhatatlanoktól. Így nem lehet akadálya a metszésnek. Én mindig a szőlővel kezdem, hogy mire kitavaszodik, beszáradjanak a metszési felületek, mert így nem sír annyira a tőke. A vesszőket is ilyenkor érdemes megszedni, akár oltani, akár dugványozni, hogy legyen ideje a rügyeknek eldönteni, hogy gyökeresedni akarnak vagy kihajtani.

Az átoltásra váró fák ágait még ne vágjuk le! Ráérünk majd közvetlenül az oltás előtt. Többen jelezték, hogy idősebb fáik visszafiatalítása nemigen működik. Nos, az elszáradó beteg ágakat, gallyakat mélyebben vágjuk vissza, egy darab élő résszel, melyet azután kezeljünk le fasebkezelővel. Az oldalsó ágaknál csonkot ne hagyjunk!

Az ilyen beavatkozások után erősebb tápanyagbevitelt alkalmazzunk fáinknál. A koronaárnyékban négyzetméterenként 6-7 dkg komplex műtrágyát szórjunk ki, majd dolgozzuk be a talajba, vagy pedig öntözéssel mossuk be. Ha hajlama van a fánknak, akkor még jó pár évre megtáltosodik.

Ilyenkor a metszésekkel is óvatosan járjunk el, és hagyjunk elegendő lombot a tápanyagok feldolgozására. Ezt természetesen az öregedő díszfáknál is alkalmazhatjuk.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)