Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!
Az ünnepek előtt a lencse- és húsleves elkészítéséhez nem kaptam paszternákot azokon a helyeken, ahol kerestem. Ez a számomra oly kedves gyökérzöldség igen kellemessé teszi a bab-, lencse-, sárgaborsó- leveseket és főzelékeket a magyaros húslevesről nem is beszélve. A paszternák könnyen termeszthető és eltartható, főleg, hogy a talajban is áttelel a leghidegebb teleken is. Magas vitamintartalma és rostanyagai hasznos táplálékká teszik. Igen sokféleképpen lehet elkészíteni ezt az Európában őshonos növényt. Meg kell jegyeznem, hogy a paszternák levele egyéni érzékenységre bőrviszketést, kiütést, súlyosabb esetekben akár ödémát is okozhat, de csak a levele!
A tavaszi veteményezésre javaslom egy másik zöldség kipróbálását: a „mangoldot”. Annak dacára, hogy már a rómaiak is fogyasztották, igen kevesen ismerik. Levelét spenótszerűen lehet elkészíteni. A megfőtt leveleket kis kockákra formázva minden ízveszteség nélkül eltarthatjuk a mélyhűtőben. Igen gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. A répaszerű növény rokona a céklának. Az erősebb levélnyelek panírozva megsüthetők, mint bármely más erre alkalmas növény.
Akinek laza, homokos talaja van a kertben, azok még a spárga termesztését is kipróbálhatják, nagyon megéri! Jelentős gyógynövény! Igen markáns ételeket lehet belőle készíteni.