Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Pára, tápanyag és víz a szobanövényeinknek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2015. január 11. 07:00
Pára, tápanyag és víz a szobanövényeinknek
Az optimális mértékre ügyeljünk, ne öntözzük túl a növényeinket!
Képünk illusztráció. Forrás: bs2h.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Az időjárás arra kényszerít minket, hogy a benti világgal foglalkozzunk többet. A szobanövények ápolásával kapcsolatban hívta fel a figyelmemet: nem mindegy, miként párásítunk a szobákban. Nos, a radiátorokra vagy a konvektorokra helyezett tálcák valóban intenzív párologtatást tudnak eredményezni, de nekünk, illetve a növényeknek nem gőzre van szükségünk, hanem csendesen létrejövő, nagyobb molekulájú cseppekre.

A szekrény tetejére helyezett vagy egyéb nem útban lévő tepsi, tálca lassú, de egyenletes párát biztosít a növényeinknek, és nem is „gőzölög” el olyan hamar. A pára mellett a tápanyag is igen fontos, hiszen karácsonytól kezdve emelkedik a megvilágítási időszak, így a tápanyagfelvétel is fokozódik.

A citrusfélék virágzási időszaka most kezdődik, tehát több víz, több tápanyag szükséges. Az optimális mértékre ügyeljünk, ne öntözzük túl a növényeinket! A növények nem tudják ezernyi szívószálaikat kiemelni a vízből, ha már nem kérnek többet a nedűből, ezért fontos a mérsékletesség.

A kertjeinkben ellenőrizzük a kerítéseket vagy a favédő hálókat, mert igen huncut a vadak társasága: a hótól függetlenül szívesen dézsmálja facsemetéinket, főleg azokon is a rügyeket. Ne engedjük, hogy rászokjanak a kertjeink megdézsmálására!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)