Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kivi

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. január 11. 10:00
A kivi
A kivi kiemelkedik C-vitamin-tartalmával a többi gyümölcs közül
Képünk illusztráció. Forrás: lovemysalad.com

Nálunk alig 20 éve jelent meg a kereskedelemben, de gyorsan meghódította a magyar fogyasztókat.

A kivi nagy mennyiségben tartalmaz B-, C-, K vitamint és antioxidánsokat. Különösen gazdag vasban és káliumban, fontos szelénforrás. A kivi kiemelkedik C-vitamin-tartalmával a többi gyümölcs közül. 10 dkg kivi egy felnőtt ember napi szükségletét fedezi. Fogyasszuk bátran e gyümölcsöt, mert a fáradékonyságot és a stresszt megelőzi, de hatásos fertőzés és ínyvérzés ellen is.

Hatékony a gyulladásos betegségek gyógyításában. Oldható élelmirost-tartalma (pektin) a tápcsatornában lévő koleszterin egy részét megköti, így hozzájárul a vérkoleszterin csökkentéséhez. Sportolóknak különösen ajánlott, mert egy különleges fehérjebontó enzimet (actinidint) tartalmaz, mely segíti a vele együtt elfogyasztott nagyobb mennyiségű húsféleség, tejtermék, tojás, emésztését.

A kivit szinte kizárólag nyersen fogyasztjuk, így a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok maradéktalanul hasznosulnak. Kerülhet joghurtba, gyümölcssalátába is. Pépesítve gyümölcsturmixnak, valamint préselve gyümölcsitalnak is jóízű. Kiválóan alkalmas mindenféle édesség díszítésére, mert nem oxidálódik, nem barnul meg.

 

Kivis-joghurtos pohárkrém (1 adag)

3 evőkanál joghurt
1 evőkanál zabpehely
1 teáskanál méz
1 közepes db kivi
0,5 dl víz
1 teáskanál édesítőszer

Joghurtos réteg: A joghurtot összekeverjük a zabpehellyel, és picit állni hagyjuk, hogy a zabpehely megszívja magát. Ezután adjuk hozzá a mézet. Kivis réteg: A kivit összeturmixoljuk, és hozzáadjuk a vizet, és az édesítőt. A két krémet egymásra rétegezzük. Kivi szeletekkel tálaljuk.

Energia:          165 kcal
Fehérje:          4,9 g
Zsír:             4,2 g
Szénhidrát:        25 g

 

Kivis szelet

40 dkg liszt
2 db tojás  
10 dkg porcukor
2 evőkanál méz
5 dkg margarin
2 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 kávéskanál szódabikarbóna

A krémhez:
4 dl tej
5 evőkanál finomliszt
8 db kivi
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
A cukormázhoz:
15 dkg porcukor
2 evőkanál víz

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Három egyenlő részre szétosztjuk, majd kinyújtjuk, és egy közepes tepsiben egyenként kisütjük. A kihűlt lapokat a következő krémmel megtöltjük. 5 darab kivit megpucolunk, és összemixeljük. A lisztet csomómentesre kavarjuk a tejjel, majd hozzáadjuk az összemixelt kivit, és kis lángon besűrítjük, majd kihűtjük. A margarint és a porcukrot habosra kikeverjük, és hozzáadjuk a kihűlt péphez. A megmaradt kiviket apró kockára vágjuk, és a krémbe tesszük. A tetejére cukormázat teszünk. A porcukrot és a 2 kanál vizet kikeverjük, és a felső lapra rákenjük.

Energia:          5548 kcal
Fehérje:            90 g
Zsír:            170,4 g
Szénhidrát:      891,6 g

Jó egészséget!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)