Nálunk alig 20 éve jelent meg a kereskedelemben, de gyorsan meghódította a magyar fogyasztókat.
A kivi nagy mennyiségben tartalmaz B-, C-, K vitamint és antioxidánsokat. Különösen gazdag vasban és káliumban, fontos szelénforrás. A kivi kiemelkedik C-vitamin-tartalmával a többi gyümölcs közül. 10 dkg kivi egy felnőtt ember napi szükségletét fedezi. Fogyasszuk bátran e gyümölcsöt, mert a fáradékonyságot és a stresszt megelőzi, de hatásos fertőzés és ínyvérzés ellen is.
Hatékony a gyulladásos betegségek gyógyításában. Oldható élelmirost-tartalma (pektin) a tápcsatornában lévő koleszterin egy részét megköti, így hozzájárul a vérkoleszterin csökkentéséhez. Sportolóknak különösen ajánlott, mert egy különleges fehérjebontó enzimet (actinidint) tartalmaz, mely segíti a vele együtt elfogyasztott nagyobb mennyiségű húsféleség, tejtermék, tojás, emésztését.
A kivit szinte kizárólag nyersen fogyasztjuk, így a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok maradéktalanul hasznosulnak. Kerülhet joghurtba, gyümölcssalátába is. Pépesítve gyümölcsturmixnak, valamint préselve gyümölcsitalnak is jóízű. Kiválóan alkalmas mindenféle édesség díszítésére, mert nem oxidálódik, nem barnul meg.
Kivis-joghurtos pohárkrém (1 adag)
3 evőkanál joghurt
1 evőkanál zabpehely
1 teáskanál méz
1 közepes db kivi
0,5 dl víz
1 teáskanál édesítőszer
Joghurtos réteg: A joghurtot összekeverjük a zabpehellyel, és picit állni hagyjuk, hogy a zabpehely megszívja magát. Ezután adjuk hozzá a mézet. Kivis réteg: A kivit összeturmixoljuk, és hozzáadjuk a vizet, és az édesítőt. A két krémet egymásra rétegezzük. Kivi szeletekkel tálaljuk.
Energia: 165 kcal
Fehérje: 4,9 g
Zsír: 4,2 g
Szénhidrát: 25 g
Kivis szelet
40 dkg liszt
2 db tojás
10 dkg porcukor
2 evőkanál méz
5 dkg margarin
2 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 kávéskanál szódabikarbóna
A krémhez:
4 dl tej
5 evőkanál finomliszt
8 db kivi
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
A cukormázhoz:
15 dkg porcukor
2 evőkanál víz
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Három egyenlő részre szétosztjuk, majd kinyújtjuk, és egy közepes tepsiben egyenként kisütjük. A kihűlt lapokat a következő krémmel megtöltjük. 5 darab kivit megpucolunk, és összemixeljük. A lisztet csomómentesre kavarjuk a tejjel, majd hozzáadjuk az összemixelt kivit, és kis lángon besűrítjük, majd kihűtjük. A margarint és a porcukrot habosra kikeverjük, és hozzáadjuk a kihűlt péphez. A megmaradt kiviket apró kockára vágjuk, és a krémbe tesszük. A tetejére cukormázat teszünk. A porcukrot és a 2 kanál vizet kikeverjük, és a felső lapra rákenjük.
Energia: 5548 kcal
Fehérje: 90 g
Zsír: 170,4 g
Szénhidrát: 891,6 g
Jó egészséget!