Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Több száz patkó dübörgött a II. Sióréti Kupa első fordulóján Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • SPORT • 2014. december 30. 15:00
Több száz patkó dübörgött a II. Sióréti Kupa első fordulóján Gyulán
A Sióréti Lovascentrumban idén 47 fogat szállt versenybe

Fenséges lovak patadobogásától és pompás fogatok suhanó kerekeitől ropogott a friss hó a Sióréti Lovascentrum udvarán december 28-án, épp aznap, amikor Holle anyó ezen a télen először rázta meg felettünk dunyháját. A derék táltosok a Sióréti Fedeles Fogathajtó Bajnokság, a Siórét Kupa első fordulójára érkeztek, melyet immáron második alkalommal rendezett meg a Sióréti Szabadidőközpont és Lovas Egyesület.

Az első hópelyhek valamikor a déli harangszóval érték el városunkat, ám ez nem riasztotta el a versenyzőket az idei megmérettetéstől. A lovasközpont és környéke egy ménesre való patkó dübörgésétől, és ki tudja hány „csodacsikó” izgatott nyerítésétől visszhangzott, miközben a paripák bizakodó hajtói épp a versenypálya buktatóin törték a fejüket.

A Gyulai Hírlapnak Demkó András főszervező, az egyesület elnöke elmondta, az idei bajnokságon hat számban – póni egyes, kettes és négyes fogat, valamint ló egyes, kettes és négyes fogat – mérkőznek meg a fogathajtók.

- Tavaly nagyon jól sikerült a kupa és úgy éreztük, hogy ezt meg kell ismételnünk, hogy ezáltal egy új hagyományt teremthessünk. Hiszen Békés megyében fedeles fogathajtó verseny ezidáig nem volt, így a rendezvény gyakorlatilag különlegességnek számít a környéken. Elmondhatjuk, hogy nemcsak a sportolók körében népszerű az esemény, hanem a nézők is remek szórakozási lehetőséget látnak ebben, amit az is bizonyít, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is igen népes közönség látogatott el a bajnokságra, így, a hóesés ellenére is – mondta lapunknak Demkó András.

Az egyesület elnöke hozzátette, ebben az évben Magyarország egyik legnépesebb mezőnyét sikerült összetoborozniuk, hiszen az első fordulón összesen 47 fogat szállt szembe a pálya akadályaival. A versenyzők az ország különböző pontjairól érkeztek a nagyszabású eseményre, így a nap folyamán többek között gyulai, nyíregyházi, budapesti és dunántúli bravúrokat láthattunk, de az indulók között köszönthettünk egy észtországi csapatot is. A bajnokság második fordulóját január 31-én rendezik meg, melyen várhatóan ismét összegyűlik majd a népes mezőny.

Demkó András lapunknak elmondta, a versenyzők teljesítményét a Magyar Lovassport Szövetség által kiadott Fedettpályás Fogathajtó Szabályzat pontrendszere alapján értékelik. A hajtók a két kvalifikáló versenyen különböző pontszámokat érhetnek el, melyek közül a jobbikat viszik tovább a március 7-i harmadik – döntő – megmérettetésre, mely utóbbi eredménye viszont duplán számít majd a végső értékelés során. Demkó András kiemelte, az idei kupa a Magyar Országos Fedeles Bajnokság döntőjére kvalifikáló verseny is egyben.

A II. Sióréti Kupa első fordulója ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult, amelyen minden kategória első hat helyezettje szalagot és tárgyjutalmat vehetett át. A fogathajtó bajnokság eredményeit itt tekinthetik meg.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)