Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A beigli

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. december 24. 13:00
A beigli
A bőséget, termékenységet szimbolizáló mák és a szintén gazdagságot, jó egészséget, jólétet jelképező, rontás ellen védő dió jól illik a karácsony szimbolikájába
Képünk illusztráció. Forrás: tasteit.pt

A leggyakrabban dióval vagy mákkal töltött sütemény a XIX. század második felében került a monarchia asztalaira, és azóta egyet jelent a karácsonnyal.

A beigli, bejgli vagy bájgli születéstörténetei közül talán a legismertebb, hogy a pozsonyi pékek töltött kiflijéből, az úgynevezett pozsonyi kifliből született. A történet szerint a pozsonyi pékek 1559-ben gondoltak egyet, és dióval, mákkal töltött kiflik gyártásába fogtak. Ezeknek a töltött patkóknak akkora sikere lett, hogy hamar megjelentek Pozsony városán kívül és messzi tájakon is.

Egy másik történet szerint nem a céhben lévő pékmesterek egybehangzó döntése nyomán születtek a töltött patkók, hanem egy névtelen, de adakozó szellemű pékmester készített ilyen gazdagon töltött kifliket karácsony közeledtével, és ezzel ajándékozta meg a város gyermekeit.

Egy harmadik történet szerint a töltött sütemény Sziléziából származik, és egy, a középkorban már ismert, töltött kalács továbbgondolt formája. A történetben szereplő német ige a beugen, azaz meghajlít, tényleg utal a sütemény formájára és ebből a históriából hitelesnek tűnik a németet elhalló magyarság beigli, bejlgi, bájgli szavának eredete is.

Bármi is legyen az eredet, a bejgli az Osztrák-Magyar Monarchia idején vált közismertté. Az osztrák hatásra nálunk is megjelent az ünnepi asztalon, s azóta a karácsonyi desszertek koronázatlan királyává vált.

A két legfontosabb töltelék a mák és a dió, de a klasszikus töltelékeken túl készíthetünk gesztenyés bejglit, ahol rummal, mazsolával, reszelt almával lazíthatjuk az édesített masszát. Manapság már létezik kókuszos, mogyorókrémes, túrós, szilvás bejgli is.

A tölteléknek kultikus jelentősége van. A bőséget, termékenységet szimbolizáló mák és a szintén gazdagságot, jó egészséget, jólétet jelképező, rontás ellen védő dió jól illik a karácsony szimbolikájába.

 

Bejgli alaprecept

50 dkg finomliszt
25 dkg vaj
6 dkg porcukor
3 darab tojássárga
1 egész tojás
2 dkg friss élesztő
csipet só
½ dl tej

Az élesztőt a tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a cukrot, a sót, és a vajjal finoman elmorzsoljuk. A tojást a sárgákkal és az élesztővel elkavarjuk, majd a morzsához adjuk, és rugalmas tésztává gyúrjuk. A kész tésztát fóliába csomagoljuk, és minimum fél órára a hűtőbe tesszük.

Diós töltelék:

20 dkg finomra darált dió
15 dkg cukor
5 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 db alma reszelve
1-2 evőkanál méz
1 dl tej

Mákos töltelék:

20 dkg finomra darált mák
15 dkg cukor
5 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
2 db alma reszelve
2 evőkanál baracklekvár
2 evőkanál méz
1 dl tej

A töltelékek elkészítése: A tejet egy lábasba öntjük, majd hozzáadjuk a cukrot és felfőzzük. Amikor kész, félrehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a többi alapanyagot. Töltés előtt hagyjuk teljesen kihűlni. A tésztából négy egyforma gombócot formázunk, és nem túl vékonyra kinyújtjuk, majd megtöltjük és feltekerjük. A rudak húsvillával megszurkáljuk, majd tojással lekenjük. Másfél órát hagyjuk pihenni, majd újra lekenjük, és előmelegített sütőben háromnegyed órát sütjük.

Kellemes Ünnepeket!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)