A leggyakrabban dióval vagy mákkal töltött sütemény a XIX. század második felében került a monarchia asztalaira, és azóta egyet jelent a karácsonnyal.
A beigli, bejgli vagy bájgli születéstörténetei közül talán a legismertebb, hogy a pozsonyi pékek töltött kiflijéből, az úgynevezett pozsonyi kifliből született. A történet szerint a pozsonyi pékek 1559-ben gondoltak egyet, és dióval, mákkal töltött kiflik gyártásába fogtak. Ezeknek a töltött patkóknak akkora sikere lett, hogy hamar megjelentek Pozsony városán kívül és messzi tájakon is.
Egy másik történet szerint nem a céhben lévő pékmesterek egybehangzó döntése nyomán születtek a töltött patkók, hanem egy névtelen, de adakozó szellemű pékmester készített ilyen gazdagon töltött kifliket karácsony közeledtével, és ezzel ajándékozta meg a város gyermekeit.
Egy harmadik történet szerint a töltött sütemény Sziléziából származik, és egy, a középkorban már ismert, töltött kalács továbbgondolt formája. A történetben szereplő német ige a beugen, azaz meghajlít, tényleg utal a sütemény formájára és ebből a históriából hitelesnek tűnik a németet elhalló magyarság beigli, bejlgi, bájgli szavának eredete is.
Bármi is legyen az eredet, a bejgli az Osztrák-Magyar Monarchia idején vált közismertté. Az osztrák hatásra nálunk is megjelent az ünnepi asztalon, s azóta a karácsonyi desszertek koronázatlan királyává vált.
A két legfontosabb töltelék a mák és a dió, de a klasszikus töltelékeken túl készíthetünk gesztenyés bejglit, ahol rummal, mazsolával, reszelt almával lazíthatjuk az édesített masszát. Manapság már létezik kókuszos, mogyorókrémes, túrós, szilvás bejgli is.
A tölteléknek kultikus jelentősége van. A bőséget, termékenységet szimbolizáló mák és a szintén gazdagságot, jó egészséget, jólétet jelképező, rontás ellen védő dió jól illik a karácsony szimbolikájába.
Bejgli alaprecept
50 dkg finomliszt
25 dkg vaj
6 dkg porcukor
3 darab tojássárga
1 egész tojás
2 dkg friss élesztő
csipet só
½ dl tej
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a cukrot, a sót, és a vajjal finoman elmorzsoljuk. A tojást a sárgákkal és az élesztővel elkavarjuk, majd a morzsához adjuk, és rugalmas tésztává gyúrjuk. A kész tésztát fóliába csomagoljuk, és minimum fél órára a hűtőbe tesszük.
Diós töltelék:
20 dkg finomra darált dió
15 dkg cukor
5 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 db alma reszelve
1-2 evőkanál méz
1 dl tej
Mákos töltelék:
20 dkg finomra darált mák
15 dkg cukor
5 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
2 db alma reszelve
2 evőkanál baracklekvár
2 evőkanál méz
1 dl tej
A töltelékek elkészítése: A tejet egy lábasba öntjük, majd hozzáadjuk a cukrot és felfőzzük. Amikor kész, félrehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a többi alapanyagot. Töltés előtt hagyjuk teljesen kihűlni. A tésztából négy egyforma gombócot formázunk, és nem túl vékonyra kinyújtjuk, majd megtöltjük és feltekerjük. A rudak húsvillával megszurkáljuk, majd tojással lekenjük. Másfél órát hagyjuk pihenni, majd újra lekenjük, és előmelegített sütőben háromnegyed órát sütjük.
Kellemes Ünnepeket!