Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Aszalt gyümölcsök

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. december 13. 13:00 • Frissítve: 2014. december 30. 06:00
Aszalt gyümölcsök
Hozzájárulnak a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozáshoz
Képünk illusztráció. Forrás: globalfoodsandprovisions.com

Az aszalás az egyik legősibb természetes gyümölcstartósítási eljárás. A folyamat során a feldarabolt vagy egész gyümölcsöket közepesen meleg helyen lassan kiszárítják. Régen a kihűlő kemencében, ma speciális aszaló eszközökben végzik ezt a folyamatot. A kíméletes eljárás során nem bomlanak le a gyümölcsben található értékes enzimek, vitaminok. Sőt, a tápanyagtartalma hat-nyolcszor olyan koncentrált lesz, mint a friss gyümölcsök esetében. Mivel a gyümölcs víztartalmának jelenetős része is eltávozik az aszalás során, ezért a kész aszalványnál nem jelentkezik a penészedés vagy rothadás sem.

Az aszalt gyümölcsöknek magas a szőlőcukortartalma, ezért a szervezet számára könnyen és gyorsan hasznosítható energiaforrást jelentenek. Étkezések között finom csemegeként fogyaszthatók. Rostanyagainak köszönhetően a szárított gyümölcsök alkalmasak arra, hogy emésztésünket segítsék. Az ipari országokban több millió ember szenved a krónikus székrekedés valamely formájától, így ajánlatos lenne némely hashajtóval szemben az aszalt gyümölcsöt előnyben részesíteni.

Az aszalt gyümölcsöket természetesen használhatjuk különböző ételek elkészítéséhez is. Tehetünk szárított gyümölcsöt a müzlibe, joghurtba, túróba is. Az aszalt gyümölcsök azonban nem csak édes ételek alkotóelemei lehetnek, de húshoz és zöldséghez is felszolgálhatjuk őket. Bármily módon is építjük be a szárított gyümölcsöket az étrendünkbe, biztosak lehetünk abban, hogy hozzájárulnak a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozáshoz.

Sajnos az aszalt gyümölcsöket gyakran kezelik tartósítószerrel, általában kén-dioxiddal, hogy ne barnuljanak meg. A legtöbb ember számára a kén-dioxid veszélytelen, mert a szervezet gyorsan lebontja, de vannak, akinél ez nem történik meg, ilyenkor akár asztmás roham, fejfájás, hányinger is felléphet. Érdemes bioterméket vásárolni, vagy készítsünk mi magunk aszalt gyümölcsöt. Sütőben, vagy speciális aszalógépben pár óra alatt hónapokra elegendő aszalt gyümölcsöt gyárthatunk.

 

Aszalt szilvával és sajttal töltött csirkemell (4 adag)

1 kg csirkemell filé
20 dkg aszalt szilva
25 dkg trappista sajt
40 dkg szeletelt bacon
2 evőkanál olaj

bors

A csirkemell szeleteket kicsit kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk. Ezután megtöltjük sajt szeletekkel és aszalt szilvával, majd szorosan feltekerjük őket. Ezután bacon szeletekbe tekerjük. Olajjal kikent tűzálló edénybe helyezzük, és 200 fokon megsütjük.

 

Szaloncukor aszalt gyümölcsökből

A péphez: 1 kg aszalt gyümölcsök (többféle mazsola, szilva, barack, füge, datolya, stb.)
A mázhoz 20 dkg 40-70 % kakaótartalmú étcsokoládé.

Vágjuk össze nagyon apróra az aszalt gyümölcsöket. (Cél az egészen pépesre darabolás.) Ezután jól összegyúrjuk, és kis szaloncukrokat formázzunk belőle. A mázhoz felolvasztunk keserű csokit vízgőz fölött, egyenként belemártjuk a szaloncukrokat, és rácsra vagy sütőpapírra tesszük. Ha megszáradt a máz, lehet klasszikus szaloncukor ruhába csomagolni.

Költsége: 2000 Ft

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)