Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A fahéj

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. november 29. 13:00
A fahéj
Hatásos ellenszere sok baktériumnak, vírusnak és gombának
Képünk illusztráció. Forrás: toddsbbi.com

A fahéj a tél fűszere. A hideg beálltával és az ünnepek közeledtével beköltözik a konyhánkba. Ma már a világ sok pontján termesztik a fahéjat, s épp ezért már mindenki számára könnyedén és olcsón elérhetővé vált. Ez nem volt így mindig. Plinius az i.e. I. században említi, hogy 35 dkg-nyi fahéj nagyjából 5 kg ezüstöt ér.

A fahéj a fahéjfa és a kasszia kérgéből készült fűszer. Kellemes aromájáért szívesen használjuk ételkészítéshez, de gyógyászati céllal is fogyaszthatjuk.

A fahéjat a leggyakrabban megfázás kezelésére használják. Erős fertőtlenítőszer. Hatásos ellenszere sok baktériumnak, vírusnak és gombának. Húgyúti fertőzések, izületi fájdalmak kezelésére is kiváló. Emésztési panaszokra is jó. Oldja a görcsöket és a puffadást, megnyugtatja a gyomrot, elősegíti a zsírok emésztését. Segít bontani a glükózt, így szabályozza a vércukorszintet.

Ezt az édeskés, fásillatú fűszert a leggyakrabban desszertekhez használjuk. Édességeket, likőröket ízesítünk vele, a csokoládé hangulatát adjuk meg egy-egy darabka fahéjjal. A gyümölcsök közül legjobban az almával, körtével, szilvával és a barackkal harmonizál. Használjuk péksüteményekbe, kekszekbe, krémekbe, kompótokhoz, gyümölcslevesekhez. Az élelmiszeripar is nagyon kedveli. A sós ételeknél általában pácoláshoz használják. Nagyon jól megy a bárány- és a marhahúshoz. A paradicsomos, sütőtökös ételekbe is érdemes egy kevés fahéjat tenni.

 

Gyömbéres-fahéjas máj (2 személyre)

50 dkg csirkemáj
1/2 dl szójaszósz
1 evőkanál olaj
nyers gyömbér
1 dl húsleves
1 dl vöröbor
olaj
őrölt fahéj
bors

A májat felcsíkozzuk, majd ráöntjük a szójaszószt és az olajat. Fél órát hagyjuk ebben pácolódni. A gyömbért nagyon apró darabkákra vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk, majd rátesszük a májat, és óvatosan kevergetve tovább pirítjuk. Felöntjük a húslével és a borral, ízlés szerint fűszerezzük őrölt fahéjjal, késhegynyi borssal, majd hagyjuk, hogy a leve elfőjön. A tűzről levéve egy csipet sóval meghintjük.

Energia:           959 kcal
Fehérje:         105,3 g
Zsír:               40 g
Szénhidrát:       23,8 g

Kb. 600Ft-ba kerül.

 

Egyszerű fahéjas sütemény

26 dkg liszt
12 dkg margarin
2 csomag vaníliás cukor
15 dkg cukor
2 dl tej
2 tojás
1/2 csomag sütőpor

Tetejére:
2 dkg margarin olvasztva
1 teáskanál fahéj
2 teáskanál porcukor

A margarint habosra verjük a cukorral és a vaníliával. Hozzákavarjuk egyenként a tojásokat, majd belekeverjük a tejet. Ezután beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet is. Egy kapcsos tortaformába öntjük a tésztát, és előmelegített sütőben (tűpróbáig) készre sütjük. Ha a sütőből kivettük, a tetejét lekenjük olvasztott margarinnal, és megszórjuk a cukros fahéjjal.

Energia:          1942 kcal
Fehérje:            48 g
Zsír:              182 g
Szénhidrát:      387,6 g

Költsége: 400 Ft

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)