A fahéj a tél fűszere. A hideg beálltával és az ünnepek közeledtével beköltözik a konyhánkba. Ma már a világ sok pontján termesztik a fahéjat, s épp ezért már mindenki számára könnyedén és olcsón elérhetővé vált. Ez nem volt így mindig. Plinius az i.e. I. században említi, hogy 35 dkg-nyi fahéj nagyjából 5 kg ezüstöt ér.
A fahéj a fahéjfa és a kasszia kérgéből készült fűszer. Kellemes aromájáért szívesen használjuk ételkészítéshez, de gyógyászati céllal is fogyaszthatjuk.
A fahéjat a leggyakrabban megfázás kezelésére használják. Erős fertőtlenítőszer. Hatásos ellenszere sok baktériumnak, vírusnak és gombának. Húgyúti fertőzések, izületi fájdalmak kezelésére is kiváló. Emésztési panaszokra is jó. Oldja a görcsöket és a puffadást, megnyugtatja a gyomrot, elősegíti a zsírok emésztését. Segít bontani a glükózt, így szabályozza a vércukorszintet.
Ezt az édeskés, fásillatú fűszert a leggyakrabban desszertekhez használjuk. Édességeket, likőröket ízesítünk vele, a csokoládé hangulatát adjuk meg egy-egy darabka fahéjjal. A gyümölcsök közül legjobban az almával, körtével, szilvával és a barackkal harmonizál. Használjuk péksüteményekbe, kekszekbe, krémekbe, kompótokhoz, gyümölcslevesekhez. Az élelmiszeripar is nagyon kedveli. A sós ételeknél általában pácoláshoz használják. Nagyon jól megy a bárány- és a marhahúshoz. A paradicsomos, sütőtökös ételekbe is érdemes egy kevés fahéjat tenni.
Gyömbéres-fahéjas máj (2 személyre)
50 dkg csirkemáj
1/2 dl szójaszósz
1 evőkanál olaj
nyers gyömbér
1 dl húsleves
1 dl vöröbor
olaj
őrölt fahéj
bors
só
A májat felcsíkozzuk, majd ráöntjük a szójaszószt és az olajat. Fél órát hagyjuk ebben pácolódni. A gyömbért nagyon apró darabkákra vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk, majd rátesszük a májat, és óvatosan kevergetve tovább pirítjuk. Felöntjük a húslével és a borral, ízlés szerint fűszerezzük őrölt fahéjjal, késhegynyi borssal, majd hagyjuk, hogy a leve elfőjön. A tűzről levéve egy csipet sóval meghintjük.
Energia: 959 kcal
Fehérje: 105,3 g
Zsír: 40 g
Szénhidrát: 23,8 g
Kb. 600Ft-ba kerül.
Egyszerű fahéjas sütemény
26 dkg liszt
12 dkg margarin
2 csomag vaníliás cukor
15 dkg cukor
2 dl tej
2 tojás
1/2 csomag sütőpor
Tetejére:
2 dkg margarin olvasztva
1 teáskanál fahéj
2 teáskanál porcukor
A margarint habosra verjük a cukorral és a vaníliával. Hozzákavarjuk egyenként a tojásokat, majd belekeverjük a tejet. Ezután beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet is. Egy kapcsos tortaformába öntjük a tésztát, és előmelegített sütőben (tűpróbáig) készre sütjük. Ha a sütőből kivettük, a tetejét lekenjük olvasztott margarinnal, és megszórjuk a cukros fahéjjal.
Energia: 1942 kcal
Fehérje: 48 g
Zsír: 182 g
Szénhidrát: 387,6 g
Költsége: 400 Ft
Jó étvágyat!