Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A cékla

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. november 15. 13:00
A cékla
A sárgarépa után a cékla a legkedveltebb "gyógyító növény" a zöldségek között
Képünk illusztráció. Forrás: theresekerr.com

A cékla egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk, így különösen fontos a téli és a kora tavaszi időszakban.

Élelmi rostjai főleg vízben oldódó rostokból állnak, amik elősegítik a jó bélműködést. Vitaminjai közül kiemelendő a B2-, B1-, C-vitamin, valamint tartalmaz biotint és folsavat is. Kisebb mennyiségben A- és E-vitamin is van benne. Az ásványi anyagok közül leginkább káliumban és magnéziumban gazdag, de említésre méltó a nátrium-, a kalcium-, a cink-, a vas-, a mangán- és a szeléntartalma is.

Színanyagai révén a cékla nagyon jó antioxidáns hatású. Nem véletlen tehát, ha a sárgarépa után a cékla a legkedveltebb "gyógyító növény" a zöldségek között. Gyakran szerepel más zöldséglével, így a sárgarépáéval vagy az uborkáéval együtt. Kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elő. Serkenti az epehólyag, a vese és a lép működését is, így elősegíti a méregtelenítési folyamatokat. Sikeresen alkalmazható magas vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok, ízületi fájdalmak esetén.

A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát is. A savtúltermelésből származó gyomorpanaszokat is megszünteti.

 

Almás céklasaláta (4 adag)

2 db cékla
3 db alma
fél citrom leve

bors
1 kávéskanál mustár
160 g majonéz
175 g tejföl
½ teáskanál porcukor

Grillezett, sült vagy rántott húsok mellé ajánlom.Az almát és a céklát meghámozzuk, lereszeljük. A citrom levét hozzáfacsarjuk. Hozzáadjuk a mustárt, a majonézt, a tejfölt, sót, borsot, porcukrot. Alaposan összekeverjük. Fél napot állni hagyjuk a hűtőben.

Energia:          1864 kcal
Fehérje:           9,9 g
Zsír:              158 g
Szénhidrát:       74,8 g

 

Céklafasírt (4 adag)

25 dkg cékla
25 dkg burgonya
2 gerezd fokhagyma
1 db tojás
3-4 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál finomliszt
só ízlés szerint
3 dl napraforgó olaj

A céklát és a burgonyát meghámozzuk, majd a reszelő kis lyukán lereszeljük a fokhagymagerezdekkel együtt. Hozzáadjuk a tojást, a zsemlemorzsát, a fűszereket. Néhány perc pihentetés után liszttel és további zsemlemorzsa hozzáadásával állítsuk be a kellő állagot. A lényeg, hogy jól formázható alapot kapjunk. Vizes kézzel golyókat formázunk belőle, majd zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban kisütjük.

Energia:          1796 kcal
Fehérje:          27,3 g
Zsír:              106 g
Szénhidrát:       169,4g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)