A cékla egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk, így különösen fontos a téli és a kora tavaszi időszakban.
Élelmi rostjai főleg vízben oldódó rostokból állnak, amik elősegítik a jó bélműködést. Vitaminjai közül kiemelendő a B2-, B1-, C-vitamin, valamint tartalmaz biotint és folsavat is. Kisebb mennyiségben A- és E-vitamin is van benne. Az ásványi anyagok közül leginkább káliumban és magnéziumban gazdag, de említésre méltó a nátrium-, a kalcium-, a cink-, a vas-, a mangán- és a szeléntartalma is.
Színanyagai révén a cékla nagyon jó antioxidáns hatású. Nem véletlen tehát, ha a sárgarépa után a cékla a legkedveltebb "gyógyító növény" a zöldségek között. Gyakran szerepel más zöldséglével, így a sárgarépáéval vagy az uborkáéval együtt. Kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elő. Serkenti az epehólyag, a vese és a lép működését is, így elősegíti a méregtelenítési folyamatokat. Sikeresen alkalmazható magas vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok, ízületi fájdalmak esetén.
A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát is. A savtúltermelésből származó gyomorpanaszokat is megszünteti.
Almás céklasaláta (4 adag)
2 db cékla
3 db alma
fél citrom leve
só
bors
1 kávéskanál mustár
160 g majonéz
175 g tejföl
½ teáskanál porcukor
Grillezett, sült vagy rántott húsok mellé ajánlom.Az almát és a céklát meghámozzuk, lereszeljük. A citrom levét hozzáfacsarjuk. Hozzáadjuk a mustárt, a majonézt, a tejfölt, sót, borsot, porcukrot. Alaposan összekeverjük. Fél napot állni hagyjuk a hűtőben.
Energia: 1864 kcal
Fehérje: 9,9 g
Zsír: 158 g
Szénhidrát: 74,8 g
Céklafasírt (4 adag)
25 dkg cékla
25 dkg burgonya
2 gerezd fokhagyma
1 db tojás
3-4 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál finomliszt
só ízlés szerint
3 dl napraforgó olaj
A céklát és a burgonyát meghámozzuk, majd a reszelő kis lyukán lereszeljük a fokhagymagerezdekkel együtt. Hozzáadjuk a tojást, a zsemlemorzsát, a fűszereket. Néhány perc pihentetés után liszttel és további zsemlemorzsa hozzáadásával állítsuk be a kellő állagot. A lényeg, hogy jól formázható alapot kapjunk. Vizes kézzel golyókat formázunk belőle, majd zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban kisütjük.
Energia: 1796 kcal
Fehérje: 27,3 g
Zsír: 106 g
Szénhidrát: 169,4g
Jó étvágyat!