A karfiol az egyik legfiatalabb zöldségnövényünk, amelynek fogyasztása csak a XX. század fordulója után terjedt el Magyarországon. Szerencsére szinte egész évben kapható, de a szezonja főleg nyár végén és ősszel van.
A karfiolnak az egészséges táplálkozásban nagy szerepe van. Sok benne a C-vitamin, - amit mélyhűtött állapotában is megőriz. Folsavat, B1, B2, B3, B6 vitaminokat is tartalmaz. Vitaminjai, és a benne lévő karotinoidok révén erősíti az immunrendszert.
Élelmi rostjai, és kéntartalmú összetevői védelmet nyújthatnak akár a daganatos betegségekkel szemben is. Magas rosttartalma biztosítja az egészséges bélműködést, de érzékeny embereknél puffadást okozhat.
Sokféleképpen felhasználhatjuk: húspótló ételként rántva, vagy rakott ételek, leves, saláták készülhetnek belőle, de savanyúságnak eltéve is igen kitűnő.
Sertésborda Dubarry módra (4 adag)
80 dkg sertésborda
1 dl napraforgó olaj
1 kis fej karfiol
4 szelet bacon
3 dkg vaj
1 csapott evőkanál finomliszt
2 dl tej
6 dkg reszelt sajt
só
bors
szerecsendió
A karfiolt bő, sós vízben megfőzzük. A hússzeleteket enyhén megsózzuk, majd az olajban hirtelen kisütjük. Ezután az olajat, amiben a hússzeletek sültek, tepsibe öntjük, és ráfektetjük a hússzeleteket. Minden szeletre egy fél szelet bacont fektetünk, ezekre akkora karfiolrózsát helyezünk, amely a hússzeletet befedi. A vajból, lisztből, tejből Bechamelt készítünk a következőképen: a vajat megolvasztjuk egy edényben, és a liszttel világos rántást készítünk, amit a tejjel folyamatos keverés mellett felöntünk úgy, hogy ne legyen csomós. Sózzuk, borsozzuk, egy kis szerecsendiót reszelünk bele, majd a reszelt sajtot is hozzákeverjük. Átvonjuk vele a karfiolos hússzeleteket. Forró sütőben pirosra sütjük.
Energia: 3574 kcal
Fehérje: 225 g
Zsír: 255,8 g
Szénhidrát: 58,4 g
Gombával rakott karfiol (6 adag)
1 közepes fej karfiol
50 dkg csiperkegomba
20 dkg rizs
2 közepes db sárgarépa
1 közepes fej vöröshagyma
2 dl tejföl
1 db tojás
só
bors
kakukkfű
2 evőkanál olaj
A karfiolt rózsáira szedjük, és sós vízben félpuhára főzzük. Felaprítjuk a hagymát, és kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a vékonyra szeletelt gombát, és kb. 5 percig gyakran kevergetve, együtt pároljuk. Ezután adjuk hozzá a felkarikázott répát, a rizst, sót és a fűszereket. Felöntjük vízzel, és fedő alatt a rizs puhulásáig pároljuk. (Ha a rizs még nem puha, de már nincs rajta lé, a vizet pótoljuk.) Egy mély tűzálló tálat zsiradékkal kikenünk, az aljára halmozzuk a leszűrt karfiol felét. Egyenletesen rásimítjuk a rizses-gombás tölteléket, végül a maradék karfiolréteget is lerakjuk. A tejfölt kikeverjük az egész tojással, pici őrölt borssal és kakukkfűvel, esetleg hígíthatjuk még a karfiol főzővizével is. A tejfölös mártást rácsorgatjuk a karfiol tetejére. Előmelegített sütőben megsütjük.
Energia: 2232 kcal
Fehérje: 81 g
Zsír: 85 g
Szénhidrát: 249 g
Tejfölös karfiolpüré (4 adag)
50 dkg karfiol
5 dl tej vagy víz
80 g tejföl
só
A karfiolt ujjnyi darabkákra vágjuk, lábasba tesszük. Ráöntjük a tejet vagy vizet, pici sót adunk hozzá. Addig főzzük, míg nem marad lé a lábasban. Levesszük a tűzről, belekeverjük a tejfölt és pépesítjük.
Energia: 672 kcal
Fehérje: 27,4 g
Zsír: 31 g
Szénhidrát: 48,2 g
Jó étvágyat!