Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Készítsünk telelő helyet a sünöknek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2014. november 02. 07:00
Készítsünk telelő helyet a sünöknek
Legyünk óvatosak a kerti munkálatoknál, ne tegyünk kárt kis segítőtársainkban!
Képünk illusztráció. Forrás: animalhdwalls.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

A lombhullás idején felmerül a kérdés, hogy mitévők legyünk a lehullott lombbal. Aki teheti, az a fűnyíróval darálja össze, mielőtt a komposztra teszi. A leaprított lomb sokkal hamarabb elkorhad, és föld lesz belőle. Hogy milyen lombot rakhatunk a komposztba? Nos, valahol mindegy. Az átlagos kertekben az elegyes gyümölcsös és díszfák, cserjék lombja kiegyenlíti az esetleges aránytalanságokat. A dió, mogyoró lombjával vagyunk gondban, de ha van mellette ugyanannyi egyéb lomb, nem lehet semmi baj. A beteg levelek megint gondot okozhatnak. Az az igazság, hogy az elkorhadó levelekkel az élősködők nagy része is elpusztul. A korhadási folyamatok ugyanis a mikroorganizmusok támogatásával történnek, azok a gomba- és baktériumos részeket is megemésztik.

A sündisznók már készülnek bevackolni télire, ezért legyünk óvatosak a kerti munkálatoknál, ne tegyünk kárt kis segítőtársainkban! Ha lehet, még telelő helyet is készíthetünk nekik a kert egy csendes, nyugodt szegletében, ami lehet akár a komposztdomb közelében vagy akár mellette is, ahol a kutyák nem zavarják meg téli pihenőjüket. Műtrágyát ne tegyünk a komposztunkra, hagyjuk a természetre a korhadási folyamatokat.

Most még az elmúlt időszakban összegyűjtött komposztot átforgathatjuk, de a későbbiekben ezt már ne tegyük a sünikre való tekintettel. Majd tavasszal ráérünk az újabb szellőztetésre.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)