Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A füge

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. október 18. 10:00
A füge
Nyers állapotban székrekedés ellen, a főzete pedig köhögés és gyomorégés csillapítására alkalmazható
Képünk illusztráció. Forrás: soybeanessentials.com

A füge eredeti hazája Kis-Ázsia. Hazánkban kb. a XV. századtól termesztik Pécs környékén. Ma már itt Békés megyében is nemcsak dísze a kertünket a fügebokor, de élvezhetjük a beérett gyümölcsét is.

A gyümölcs egésze ehető, az íze édes, aromás. Hazánkban a fügét elsősorban szárított formában hozzák forgalomba. Nyersen gyümölcsként, édes ételekhez és nyers sonka, és sajt mellé is kínálják. Dzsem, lekvár, sőt bor, pálinka is készíthető belőle.

Legfőbb tápértéke a magas káliumtartalma, de cinkben és kalciumban is gazdag. Vitaminok közül főleg a különféle B-vitaminok találhatók meg benne. Magas rosttartalma jótékony hatással van az emésztésre. Nyers állapotban székrekedés ellen, a főzete pedig köhögés és gyomorégés csillapítására alkalmazható. A füge ásványianyag-tartalma nyugtató hatású a szívre és az idegrendszerre is. A cink-tartartalma pozitívan hat az ivarmirigyek működésére.

 

Fügeturmix (2 adag)

5-6 érett füge
5 dl tej
csipetnyi reszelt citromhéj
csipetnyi reszelt gyömbér
1 evőkanál rum
1 evőkanál méz

A hozzávalókat turmixgépbe tesszük, és összeaprítjuk. Hidegen azonnal fogyasztjuk.

Energia:           716 kcal
Fehérje:            18 g
Zsír:               15 g
Szénhidrát:         89 g 

 

Sült kacsacomb fügés narancsmártással (4 adag)

4 db kacsacomb
2 evőkanál olvasztott vaj
őrölt köménymag
szárított kakukkfű (lehet friss is)
őrölt bors

Fügés narancsmártáshoz:

3 dl friss narancslé
5 dkg cukor
2 evőkanál víz
1 teáskanál reszelt narancshéj
2 teáskanál apróra vágott vöröshagyma
1,5 evőkanál balzsamecet
2,5 dl csirke alaplé
kb. 4-6 db szárított füge
1 evőkanál (narancs likőr)
2 evőkanál vaj

őrölt bors

A vajat, sót, borsot, köménymagot és szárított kakukkfüvet összekeverjük, és bekenjük vele a kacsacombokat, majd előmelegített sütőben megsütjük. Közben a mártáshoz a cukrot megpirítjuk (karamellizáljuk), kevés vízzel feloldjuk, majd hozzáadjuk a narancslevet, narancshéjat, vöröshagymát és bő fél evőkanál balzsamecetet. Kb. a felére főzzük, majd hozzáöntjük az alaplét és az apróra vágott fügét és szirup sűrűségűre főzzük. Ekkor tesszük hozzá a maradék balzsamecetet és a narancslikőrt. Tálaláskor keverjük bele a vajat, a még meleg mártásba.

Energia:          2825 kcal
Fehérje:           155 g
Zsír:              128 g
Szénhidrát:        134 g 

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)