A füge eredeti hazája Kis-Ázsia. Hazánkban kb. a XV. századtól termesztik Pécs környékén. Ma már itt Békés megyében is nemcsak dísze a kertünket a fügebokor, de élvezhetjük a beérett gyümölcsét is.
A gyümölcs egésze ehető, az íze édes, aromás. Hazánkban a fügét elsősorban szárított formában hozzák forgalomba. Nyersen gyümölcsként, édes ételekhez és nyers sonka, és sajt mellé is kínálják. Dzsem, lekvár, sőt bor, pálinka is készíthető belőle.
Legfőbb tápértéke a magas káliumtartalma, de cinkben és kalciumban is gazdag. Vitaminok közül főleg a különféle B-vitaminok találhatók meg benne. Magas rosttartalma jótékony hatással van az emésztésre. Nyers állapotban székrekedés ellen, a főzete pedig köhögés és gyomorégés csillapítására alkalmazható. A füge ásványianyag-tartalma nyugtató hatású a szívre és az idegrendszerre is. A cink-tartartalma pozitívan hat az ivarmirigyek működésére.
Fügeturmix (2 adag)
5-6 érett füge
5 dl tej
csipetnyi reszelt citromhéj
csipetnyi reszelt gyömbér
1 evőkanál rum
1 evőkanál méz
A hozzávalókat turmixgépbe tesszük, és összeaprítjuk. Hidegen azonnal fogyasztjuk.
Energia: 716 kcal
Fehérje: 18 g
Zsír: 15 g
Szénhidrát: 89 g
Sült kacsacomb fügés narancsmártással (4 adag)
4 db kacsacomb
2 evőkanál olvasztott vaj
őrölt köménymag
szárított kakukkfű (lehet friss is)
őrölt bors
só
Fügés narancsmártáshoz:
3 dl friss narancslé
5 dkg cukor
2 evőkanál víz
1 teáskanál reszelt narancshéj
2 teáskanál apróra vágott vöröshagyma
1,5 evőkanál balzsamecet
2,5 dl csirke alaplé
kb. 4-6 db szárított füge
1 evőkanál (narancs likőr)
2 evőkanál vaj
só
őrölt bors
A vajat, sót, borsot, köménymagot és szárított kakukkfüvet összekeverjük, és bekenjük vele a kacsacombokat, majd előmelegített sütőben megsütjük. Közben a mártáshoz a cukrot megpirítjuk (karamellizáljuk), kevés vízzel feloldjuk, majd hozzáadjuk a narancslevet, narancshéjat, vöröshagymát és bő fél evőkanál balzsamecetet. Kb. a felére főzzük, majd hozzáöntjük az alaplét és az apróra vágott fügét és szirup sűrűségűre főzzük. Ekkor tesszük hozzá a maradék balzsamecetet és a narancslikőrt. Tálaláskor keverjük bele a vajat, a még meleg mártásba.
Energia: 2825 kcal
Fehérje: 155 g
Zsír: 128 g
Szénhidrát: 134 g
Jó étvágyat!