Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Életre szóló kerti ültetések

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2014. október 12. 07:00
Életre szóló kerti ültetések
Amennyiben a kertünkben kötött talaj van, érdemesebb a nagyobb munkagödör elkészítése
Képünk illusztráció. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Lassan a fák, cserjék ültetésének is eljön az ideje, legyenek azok díszfák, illetve gyümölcsfák. Számos helyen a telepítéskor nem vették figyelembe a fák, cserjék, növekedési erélyéhez illő fény- és árnyékviszonyokat. Sok esetben évek alatt az ültetett fák egymást beárnyékolják, és lassan meg is ölik a kisebb növésű egyedeket. Érdemes megmérni a telepítés előtt egy-egy már öregebb egyednek a koronaátmérőjét és magasságát, hogy tudjuk viszonyítani egyiket a másikhoz. Nyilván a leggyorsabban növő a diófa és a cseresznye. Ezek koronaátmérője simán meghaladja a tíz métert. Ezek után a kajszi, meggy, szilva, körte, alma a sorrend, természetesen a koronaforma függvényében.

Ezek ültetése lépcsőzetes legyen, hogy a napot ne vegyék el egymás elől. Tehát a déli oldalon legyenek a kisebbek, az északi oldalon meg a nagyobbak. Az ültetési távolság pedig az idősebb fák koronaátmérője meg egy kicsi legyen. Természetesen az attraktívabb gyümölcsösöknél más mércével mérünk, az ápolási munkálatok gépesítettsége okán.

Amennyiben a kertünkben kötött talaj van, érdemesebb a nagyobb munkagödör elkészítése, hogy gyümölcsfáink jobban tudjanak indulni, gyökeresedni. Amennyiben nem boldogulunk a feladattal, inkább forduljunk szakemberhez, mert bizony egy ilyen ültetés nem pár évre szól, hanem „jó pár évre”!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)