Már az ókorban felismerték, hogy a homoktövis bogyója és levele gyógyhatással rendelkezik. Hazánkban is őshonos, védett növény a homoktövis, a Duna és a Dráva homoktalaján él.
A homoktövis összetételét tekintve kiemelkedik a bogyósok közül magas tápértékével és vitamintartalmával. Jelentős a C vitamin, flavonoid és fehérje tartalma, de ásványi anyagai (vas, mangán, kalcium, szilícium…) valamint A,B1,B2,E és F vitaminok is segítik az egészségünk megőrzését.
A homoktövisnek rendkívül erős antioxidáns hatása van. Védi és erősíti az immunrendszert. A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális "téli gyógyszer". Roboráló hatású lábadozási időszakban. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. E-vitamin tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól.
Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, védi a májat. Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását.
A termésből préseléssel nyert zsíros olajából a gyógyszeripar fájdalomcsillapítót, nőgyógyászati gyulladás gátlót, égési és fagyási sebek, nehezen gyógyuló fekélyek kezelésére alkalmas kenőcsöket készít.
Kesernyés, savanykás termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, de ha megcsípte a dér, édessé és nyersen is fogyaszthatóvá válik.
Homoktövisdzsem
65 dkg homoktövis bogyóhoz 16 dkg cukor kell
A megmosott, megtisztított gyümölcsöt leturmixoljuk, majd dupla rétegű gézen kicsavarjuk. A cukrot hozzáadjuk a gyümölcsléhez, amikor simára dolgoztuk, csendes lángon állandó kavarással felforraljuk. Ha szükséges, a habot eltávolítjuk. 5 perc forralás után üvegbe töltjük, lezárjuk és felfordítjuk. Kihűlés után talpra állítjuk az üvegeket.
Homoktövisszirup
2 kg friss homoktövis gyümölcs
1 kg méz
A bogyókat vízben megmossuk, majd hagyjuk jól megszáradni. Turmixgépben összetörjük, majd szita vagy géz segítségével átszűrjük. A megkapott folyadékot összekeverjük a mézzel és üvegekbe tesszük. (Amíg homoktövissel dolgozunk használjuk műanyag, üveg vagy fa edényeket azért, hogy ne oxidálódjanak.) A szirupot hűtőszekrényben tartjuk, és néha- néha megkavargatjuk. 2-3 hónapig is eláll.A homoktövisszirupból minden nap együnk 2-3 kiskanállal reggeli előtt.
Frissítő italt is tudunk belőle készíteni. Keverjük össze a homoktövisszirupot ásványvízzel és 1-2 kiskanál mézzel. A pépet, ami megmaradt a szirup készítéséből ki lehet szárítani és kávédarálóval összedarálni. Ugyanígy az egész gyümölcsöket is ki lehet szárítani és finom porrá őrölni. A port üvegekben tároljuk és teák elkészítéséhez használjuk. Egy evőkanál port egy forró csésze vízben feloldunk. Hagyjuk feloldódni és fogyaszthatjuk is.
Egészségükre!