Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Jó ásó kell a kertásáshoz!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2014. szeptember 21. 07:00
Jó ásó kell a kertásáshoz!
Az ásó élét előbb megkalapáljuk, mint a kasza pengéjét, majd utána reszeljük meg
Képünk illusztráció. Forrás: tnbtmag.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

A természet kínálta pihenőidőt is hasznosan tudjuk eltölteni. Lassan a kert ásása is sorra kerül. Az ásó nagyon fontos alapeszközünk, annak állapota igen befolyásolja, hogy milyen könnyen ássuk fel a kertünket, ágyásainkat. A boltokban általában az ásók életlenül kerülnek forgalomba. Az élezés a mi feladatunk! Az ásó élét előbb megkalapáljuk, mint a kasza pengéjét, majd utána reszeljük meg. Amennyiben türelemmel és alaposan történik a kalapálás, akkor a reszelés elmaradhat, és nem kopik el az ásónk olyan hamar.

Városunkban a legtöbb helyen igen kötött talajjal vagyunk megáldva. Lazítása csak sok szerves trágyával és ideig-óráig homokkal oldható meg, a talaj kémhatásának megváltoztatása nélkül. A rendszeres rotálás talajélet-romboló hatású. Az időszakos átszellőztetése a talajnak (ásás, szántás) nagyon fontos. Intenzív zöldségtermesztés esetében évi 5-6 kg/nm szerves trágyát lehet a talajunkba beásni, természetesen érettre gondolok.

A talajunk felszíne a sok csapadéktól, meglehetősen sárossá vált, de a mélyebb rétegekbe lehúzódva már áshatóvá válik. Az egyben maradt rögök tavaszig elporladnak, mert ne higgyük azt, hogy nem lesz fagy a télen. Lesz, igen nagy! Szamócát, málnát még szaporíthatunk tőosztással, illetve sarjakról, de csak jól előkészített talajba. A szemzéseink, amennyiben nem sikerültek, még pótolhatóak, ismételhetőek.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)