A lestyán a zellerhez hasonló illatú és ízű fűszernövény, melynek levelét, magját és gyökerét is felhasználhatjuk. A rómaiak segédletével Dél-Nyugat Ázsiából került hozzánk. A középkorban nagyon elterjedt fűszernövény volt, szerencsére népszerűsége napjainkban visszatérőben van. Az erdélyi konyha elengedhetetlen fűszere a csombor mellett. Akár másfél méter magasra is megnőhet a fűszerkertben, de cserépben is nevelhetjük.
Leveleit frissen vagy szárított formában használhatjuk fel ételeink ízesítésére: levesekbe, húsételekbe, mártásokba és salátákba kerül legtöbbször. Fagyasztott állapotban őrzi meg legjobban jellegzetes ízét.
Amíg a növény föld feletti részét ételek fűszerezésére használják, a földben megbújó gyökérzetét gyógynövénykét tartják számon. A lestyánlevelek nyár elejétől ősz végéig gyűjthetők, a gyökereket viszont csak ősszel érdemes felszedni. A lestyánt elsődlegesen vízhajtóként használják, vízhajtó teakeverékek és főzetek elmaradhatatlan komponense, de a gyökérből készült tea önmagában is fogyasztható. A lestyánból készült főzetet a vesekő illetve a vesehomok kialakulásának megelőzésére is alkalmas. Mivel a lestyántea fokozza a veseműködést, fogyasztása ellenjavallott terhes nők, elégtelen veseműködés és húgyúti gyulladások esetén. A népi gyógyászat vízhajtó hatásán kívül étvágyjavító és görcsoldó szerként is jegyzi.
Az intenzív ízű meghámozott lestyángyökeret is beletehetjük a levesekbe, de reszelhetjük salátákba is. Az oroszok a lestyán gyökeréből lekvárt főznek, és cukrozva is elteszik télire.
A lestyán magjából tehetünk a kenyértésztába, ízesíthetünk vele házi sajtokat. A lestyán gyökeréből készítet tea alkalmas vesekő kihajtására. Kiváló vizelethajtó. Ha gyakran van gyomorégésünk, legyen otthon lestyán. Serkenti az emésztést, de kismamák ne fogyasszák!
Vízhajtó lestyán teához 1 evőkanál lestyángyökeret áztassunk 10 percig forró vízben. Ez a főzet kiváló méregtelenítő abban az esetben is, ha túl sok nikotin és alkohol került a szervezetbe.
Húsos csorba (4 adag)
30 dkg sertéslapocka
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 db karalábé
1 kis darab zeller
1 kis darab kelkáposzta
3 db burgonya
175 g tejföl
1 evőkanál ecet
lestyán
tárkony
só
bors
A húst egészen apró kockára felvágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, és mindet apró kockára felvágjuk. A kelkáposzta vastag erét kivágjuk, a leveleket felkockázzuk. A húst vízzel felöntve főzni kezdjük, ha forr, a habot leszedjük róla. Az összes feldarabolt zöldséget a húshoz öntjük. Még annyi vizet öntsünk rá, hogy jó sűrű maradjon. A levest a són és borson kívül főként lestyánnal ízesítjük. A friss biztosan jobb, de szárítottat is használhatunk. Szárítottból kb. csapott evőkanálnyi kell. Ha szeretjük, tegyünk bele egy nagy csipet tárkonyt is. Ha minden megfőtt, a forró léből vegyünk ki egy csészényit, keverjük el a tejföllel, és így öntsük vissza a levesbe (nem lesz csomós a tejföl). Kóstoljuk meg: ha savanykásabbra szeretnénk, kb. 1 ek ecettel ízesítsük. (Tárkonyecetet is használhatunk.) Egyet forralunk rajta, és tálalhatjuk.
Költség: 1200 Ft
Lestyános borsóleves (2 adag)
5 dkg tészta (levesbe való tészta)
10 dkg zöldborsó (friss, de lehet fagyasztott is)
2 teáskanál ételízesítő (vagy házi zöldség- vagy húsleves alaplé)
lestyán ízlés szerint (4-5 levél)
petrezselyem ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)
5 dkg sajt (reszelt)
1 l vizet felforralunk 1 ek zöldséges ételízesítővel és a lestyánlevelekkel. Kicsit hagyjuk összefőni az ízeket, majd beleszórjuk a levestésztát úgy, hogy a tészta-mennyiség domináljon, ne a vízé. Készre főzzük. Hozzáadjuk a fagyasztott borsót, és előírás szerint pár percig együtt forraljuk a levessel. Friss petrezselymet szórunk bele, borsozzuk. Tálaláskor reszelt sajttal megszórjuk.
Költség: 500 Ft
Egészségünkre!