Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gazdagon terített erdőink

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2014. augusztus 17. 07:00
Gazdagon terített erdőink
Mindenféleképpen mutassuk meg a gombaszakértőnek
Képünk illusztráció. Forrás: prague.tv

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

A változatos időjárás és a magas hőmérséklet igen gazdagon terítette meg az erdőt s mezőt szebbnél szebb gombákkal. Lehet, hogy szépek, de nem biztos, hogy finomak is. Mindenféleképpen mutassuk meg a gombaszakértőnek. A körülmények hatására (talaj pH, árnyékviszonyok) sokszor mást mutat a gombák külalakja, s nem biztos, ehető-e! Vannak gombafajták, amelyek többféle mérget is tartalmaznak, így a hatásuk még erősebb, és sokszor már visszafordíthatatlan károsodást szenved a szervezet. Ne próbálkozzunk!

Amivel viszont próbálkozhatunk, az a zöld metszés. A sárgabarack- és a már leszüretelt őszibarackfákat már meg lehet metszeni. Természetesen ilyenkor vastagabb ágakat nem vágunk le, hacsak nem halt el betegség következtében. Egy menetben, ha szedéskor nem vágtuk le a moníliás beteg hajtásokat, most ezt is megtehetjük. Ügyeljünk, hogy a már előzőekben kialakított koronaformát ne rontsuk el, arányai megmaradjanak. A nyesedéket minél hamarabb juttassuk ki a komposzttelepre, hogy ott minél hamarabb kezelésbe vegyék a szakemberek. A nyesések után feltétlen adjunk fáinknak egy alapos gomba elleni kezelést, ezekben a „gombazivataros időkben”!

A diófák is lehetőségeink szerint kaphatnak egy rezes permetezést a xantomonászos betegség ellen, mely, mint tudjuk, megfeketíti a termést és a leveleket.

Az almamoly kártételét se hagyjuk figyelmen kívül, hiszen ettől lesz a diónk is kukacos.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)