A paradicsom is Amerika felfedezése után vált ismertté és kedveltté Európában. Sok fajtája létezik és sokféleképpen használható fel, így változatossá teszi étrendünket. A paradicsom nagyon egészséges, tápanyagokban gazdag zöldség. A vitaminok közül sok benne a karotin, a B1-, a B2-, és a C-vitamin. Az ásványi anyagok közül káliumtartalmát érdemes a leginkább kiemelni. A paradicsom kellemes ízét a sokféle szerves sav - almasav, citromsav, borostyánkősav és tejsav - és illóolajtartalma biztosítja.
A paradicsom fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat, és jó hatású a köszvény, valamint különféle gyulladásos megbetegedések esetén. Rostjai segítik az emésztést. Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését és oltja a szomjúságot. Külsőleg alkalmazva és belsőleg is helyreállítja a bőr pH értékét, jótékony hatású a zsíros, pattanásos bőrre.
A paradicsom élénkpiros színét a likopin nevű színezék adja. A likopin egy karotinszármazék, amiben nincs oxigén, ezért kémiailag stabil vegyület. Ennek köszönhető, hogy hőhatásra nem károsodik. Legjelentősebb mennyiségben a paradicsom tartalmazza, de megtalálható a görögdinnyében, kisebb mennyiségben a sárgabarackban, sütőtökben és a piros bélű grapefruitban is. A szervezeten belül lejátszódó oxidációs folyamatok kapcsolatba hozhatók az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásával. A likopin antioxidáns hatású vegyület, így ezeket a folyamatokat lelassítja, illetve megelőzheti. A paradicsom likopintartalma szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek, a prosztatarák, a szájüregi és a gyomrot, illetve a bélrendszert érintő daganatok megelőzésében. A likopin ezen kívül segíti a szervezet zsíranyagcseréjét, szabályozza a sejtosztódást és erősíti az immunrendszert.
A paradicsomot számos ételnél felhasználhatjuk. Jó a salátába, önálló fogásként, vagy szósz alapanyagaként is. Lehet a reggeli, vacsora, vagy kisétkezések része.
Paradicsomos sajtos tészta
25 dkg tészta (penne)
10 dkg parmezán sajt
10 dkg mozzarella sajt
30 dkg húsos paradicsom
1 gerezd fokhagyma
fél csokor bazsalikom
2 dl tejszín
1,5 dl tejföl
cukor
só
bors
A tésztát sós vízben kb. 10 perc alatt megfőzzük. Közben a paradicsomot vékonyra karikázzuk. A félkemény sajtot finomra reszeljük, a lecsöpögtetett mozzarellát felszeleteljük. A fokhagymát apróra kockázzuk. A tejszínt a tejföllel, a felaprított fokhagymával és a bazsalikommal összekeverjük, majd csipetnyi sóval, borssal ízesítjük. A tésztát, a paradicsomot és a mozzarellát tűzálló tálba rétegezzük. A tejszínes mártással leöntjük, a tetejét a reszelt sajttal megszórjuk, végül előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 20 percig sütjük.
Energia: 2767 kcal
Fehérje: 104 g
Zsír: 152,5 g
Szénhidrát: 223 g
Paradicsomos gomba
60 dkg csiperkegomba
1 evőkanál citromlé
1 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1/2 csokor rozmaring
40 dkg érett paradicsom
2 evőkanál olaj
0,5 dl víz
só
őrölt fehérbors
A gombát megtisztítjuk, feldaraboljuk, és citromlével lecsepegtetjük őket. A vörös-és fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A rozmaringleveleket lecsipkedjük, éles késsel felaprítjuk. A paradicsomokat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. A hagymát olajon üvegesre pirítjuk, ezután hozzáadjuk a gombát, ízesítjük sóval, borssal és néha kevergetve megpároljuk. Ezután hozzáadjuk a paradicsomot, a zúzott fokhagymát és a rozmaringot, majd az egészet rövid ideig pirítjuk, végül a vizet is hozzáöntjük. A lábast lefedjük, és a paradicsomos gombát kb.10 percig még pároljuk. Fő fogásként zsemlegombóccal nagyon finom. Köretként sült húshoz vagy tengeri halhoz kínáljuk.
Energia: 732 kcal
Fehérje: 17 g
Zsír: 46 g
Szénhidrát: 42 g
Jó étvágyat!