Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A paradicsom

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. augusztus 17. 10:00
A paradicsom
A paradicsom fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat
Képünk illusztráció. Forrás: freegreatpicture

A paradicsom is Amerika felfedezése után vált ismertté és kedveltté Európában. Sok fajtája létezik és sokféleképpen használható fel, így változatossá teszi étrendünket. A paradicsom nagyon egészséges, tápanyagokban gazdag zöldség. A vitaminok közül sok benne a karotin, a B1-, a B2-, és a C-vitamin. Az ásványi anyagok közül káliumtartalmát érdemes a leginkább kiemelni. A paradicsom kellemes ízét a sokféle szerves sav - almasav, citromsav, borostyánkősav és tejsav - és illóolajtartalma biztosítja.

A paradicsom fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat, és jó hatású a köszvény, valamint különféle gyulladásos megbetegedések esetén. Rostjai segítik az emésztést. Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését és oltja a szomjúságot. Külsőleg alkalmazva és belsőleg is helyreállítja a bőr pH értékét, jótékony hatású a zsíros, pattanásos bőrre.

A paradicsom élénkpiros színét a likopin nevű színezék adja. A likopin egy karotinszármazék, amiben nincs oxigén, ezért kémiailag stabil vegyület. Ennek köszönhető, hogy hőhatásra nem károsodik. Legjelentősebb mennyiségben a paradicsom tartalmazza, de megtalálható a görögdinnyében, kisebb mennyiségben a sárgabarackban, sütőtökben és a piros bélű grapefruitban is. A szervezeten belül lejátszódó oxidációs folyamatok kapcsolatba hozhatók az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásával. A likopin antioxidáns hatású vegyület, így ezeket a folyamatokat lelassítja, illetve megelőzheti. A paradicsom likopintartalma szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek, a prosztatarák, a szájüregi és a gyomrot, illetve a bélrendszert érintő daganatok megelőzésében. A likopin ezen kívül segíti a szervezet zsíranyagcseréjét, szabályozza a sejtosztódást és erősíti az immunrendszert.

A paradicsomot számos ételnél felhasználhatjuk. Jó a salátába, önálló fogásként, vagy szósz alapanyagaként is. Lehet a reggeli, vacsora, vagy kisétkezések része.

 

Paradicsomos sajtos tészta

25 dkg tészta (penne)
10 dkg parmezán sajt
10 dkg mozzarella sajt
30 dkg húsos paradicsom
1 gerezd fokhagyma
fél csokor bazsalikom
2 dl tejszín
1,5 dl tejföl
cukor

bors

A tésztát sós vízben kb. 10 perc alatt megfőzzük. Közben a paradicsomot vékonyra karikázzuk. A félkemény sajtot finomra reszeljük, a lecsöpögtetett mozzarellát felszeleteljük. A fokhagymát apróra kockázzuk. A tejszínt a tejföllel, a felaprított fokhagymával és a bazsalikommal összekeverjük, majd csipetnyi sóval, borssal ízesítjük. A tésztát, a paradicsomot és a mozzarellát tűzálló tálba rétegezzük. A tejszínes mártással leöntjük, a tetejét a reszelt sajttal megszórjuk, végül előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 20 percig sütjük.

Energia:          2767 kcal
Fehérje:           104 g
Zsír:            152,5 g
Szénhidrát:        223 g

 

Paradicsomos gomba

60 dkg csiperkegomba
1 evőkanál citromlé
1 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1/2 csokor rozmaring
40 dkg érett paradicsom
2 evőkanál olaj
0,5 dl víz

őrölt fehérbors

A gombát megtisztítjuk, feldaraboljuk, és citromlével lecsepegtetjük őket. A vörös-és fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A rozmaringleveleket lecsipkedjük, éles késsel felaprítjuk. A paradicsomokat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. A hagymát olajon üvegesre pirítjuk, ezután hozzáadjuk a gombát, ízesítjük sóval, borssal és néha kevergetve megpároljuk. Ezután hozzáadjuk a paradicsomot, a zúzott fokhagymát és a rozmaringot, majd az egészet rövid ideig pirítjuk, végül a vizet is hozzáöntjük. A lábast lefedjük, és a paradicsomos gombát kb.10 percig még pároljuk. Fő fogásként zsemlegombóccal nagyon finom. Köretként sült húshoz vagy tengeri halhoz kínáljuk.

Energia:           732 kcal
Fehérje:            17 g
Zsír:               46 g
Szénhidrát:         42 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)