Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A meszelt törzsű fák előnyei

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2014. augusztus 10. 07:00
A meszelt törzsű fák előnyei
A mészréteg nem engedi megtelepedni a gombaspórákat, illetve még a rovarokat is valamilyen szinten távol tartja
Képünk illusztráció. Forrás: runawaymaggiemay.blogspot.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Gyakorta találkozunk a gyümölcsfáink törzsén megtelepedő taplógombaszerű fehér vagy barna lemezes képződményekkel. Ezek a farontó gombák szép lassan „megeszik”a fáinkat. Idejében lekezelve azonban nem tudnak tért hódítani. Ezek a gombák többnyire sérülésen keresztül tudnak fertőzni, amely lehet mechanikai, illetve rovarok által megrágott, megszúrt kéregfelületeken. A gombatelepeket alapos, sőt radikális kimetszéssel távolítsuk el, és réztartalmú növényvédő szerrel, mossuk le. Száradás után fasebkezelővel kenjük le.

A megelőzés most, hogy kivonták a Novendát a forgalomból, csak az egyenletes odafigyelés, rezes permetezés, illetve a régen már bevált meszelés lehet. Mindegy, hogy mikor meszeljük le a fák törzsét és esetleg az alsóbb ágakat, de az őszi a legjobb, mert az védi a törzseket a téli fagyok által okozott meghasadástól.

A mészréteg nem engedi megtelepedni a gombaspórákat, illetve még a rovarokat is valamilyen szinten távol tartja. A meszelt fatörzseknek van még egy jó tulajdonsága. Amennyiben a kert levéből többet fogyasztunk a kelleténél, akkor tudjuk, hogy ahol nincs meszelt törzsű fa, ott a kertvége, és nem kóborolunk el Nyedánba.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)