Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A csemegekukorica

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. augusztus 10. 15:00
A csemegekukorica
A bajuszából készült tea elsősorban hólyaghurut, húgyúti gyulladások, vesekő megelőzésére javasolt
Képünk illusztráció. Forrás: marysrosaries.com

Becslések szerint az indián törzsek 5-7 ezer éve kezdték termeszteni a kukoricát. Európában is hamarosan kedvelt növény lett Amerika felfedezése után. A friss szemeket a torzsáról leválasztva és megfőzve salátának, zöldségköretnek, levesbetétnek, párolva és pürésítve is elkészíthetjük. A kukoricában sok a rost, ami segíti a bélműködést. B-vitamin tartalma jó hatással van az idegekre, E-vitaminja erősíti a keringési rendszert, a magnézium jót tesz a szívnek, a vas fontos a vérképzéshez.

A nagyrészt kukoricaliszten élő népeknél (Niacin hiányában) könnyen kialakulhat a pellagra nevű betegség. Nem véletlenül eszik a mexikóiak a babbal együtt a kukoricát. Ez a zöldségpáros optimális arányban tudja biztosítani a szervezet számára a tápanyagokat. Ami hiányzik az egyikből, az megtalálható a másikban, így kiegészítik – komplettálják – egymást.

A kukorica gyógynövény is. A bajuszából készült tea elsősorban hólyaghurut, húgyúti gyulladások, vesekő megelőzésére javasolt.

Nyáron kedvelt csemege nálunk is a főtt kukorica. Fogyasszuk bátran a kukoricával készült ételeket is!

 

Mexikói töltött burgonya (4 adag)

4 db burgonya
1 közepes fej vöröshagyma
2 db paradicsom
1 db zöld kaliforniai paprika
15 dkg kolbász (füstölt)
1 gerezd fokhagyma
20 dkg fejtett bab (kis szárazbab konzerv)
20 dkg főtt csemegekukorica (vagy konzerv)

A sütőt előmelegítjük. A burgonyákat jól megmossuk, és héjastól berakjuk sülni. Amíg a burgonya sül, elkészítjük a tölteléket. A kolbászt és a hagymát kockára vágva megpirítjuk, hozzáadjuk a szintén kockára vágott paradicsomot és a paprikát. Pár percig pároljuk, majd sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a babot, meg a kukoricát és az egészet összemelegítjük. Amikor a burgonya megsült, hagyjuk hűlni egy kicsit. A tetejéről levágunk egy kalapot, majd a belsejét egy tálba kikaparjuk. Összekeverjük a zöldségekkel, és visszatöltjük a burgonyákba.

Energia:          2095 kcal
Fehérje:          97,5 g
Zsír:               54 g
Szénhidrát:        293 g

Ez az étel 1000Ft-ból elkészül.

 

Tejszínes kukoricás szelet (4 adag)

1 kg sertéscomb
20 dkg csemegekukorica
1 kg burgonya
2 dl tejszín
20 dkg ementáli sajt
1 közepes db fehér hagyma
1 csipet só
bors ízlés szerint
1 teáskanál füstölt pirospaprika
5 evőkanál olaj
1 púpozott evőkanál liszt

A felszeletelt húst feltesszük főni az apróra vágott fokhagymával, borssal, sóval. A főzőtejszínt kikeverjük a liszttel, a sajttal, és az apróra vágott hagymával. Mikor a hús teljesen megpuhult, olajt öntünk rá, és lepirítjuk, majd hozzáadjuk a kukoricát és az elkészített tejszínt. 2 perc alatt összefőzzük, és megszórjuk pirospaprikával. Burgonyapürével tálaljuk.

Energia:          4684 kcal
Fehérje:         301,9 g
Zsír:              246 g
Szénhidrát:        284 g

Költség: 2000 Ft

Egészségünkre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)