Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A napraforgó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. július 20. 10:00
A napraforgó
Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és egyéb sejtkárosodással járó betegségek kockázatát
Képünk illusztráció. Forrás: chineseasparagus.com

A napraforgó (Helianthus annuus). Latin neve a napkoronghoz hasonló tányérvirágzatára utal. Észak-Amerikából terjedt el Európába a nagy földrajzi felfedezések idején. Sokáig dísznövény maradt. Csak a múlt században lett igen jelentős hozamú olajnövény. Azóta sok fajtáját nemesítették ki.

A napraforgómag nemcsak finom rágcsálnivaló, hanem bőséges zsírtartalma is kiemeli az olajt adó növények közül. A napraforgómag 47 százaléka olaj.  A napraforgóolaj 67%-ban kétszeresen telítetlen linolsavat (Omega- 3) és 20%-ban egyszeresen telítetlen olajsavat tartalmaz, ami csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és egyéb sejtkárosodással járó betegségek kockázatát. Az idegsejtek egészséges működéséhez is elengedhetetlen.

Ásványi anyagok közül a magnézium, réz és szelén tartalma kiemelkedő, vitaminok közül pedig az E-vitamin és folsavtartalma jelentős. Ezért ajánljuk a várandós kismamáknak is a fogyasztását. A folsav és a magnézium amellett, hogy fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében, magzatvédő hatású is.

A finomított napraforgó étolaj áttetsző, világossárga, semleges illatú és ízű. Alkalmas sütésre, főzésre, öntetek és majonéz készítésére. A hatóanyagok azonban jobban érvényesülnek a kevésbé kezelt, hidegen sajtolt olajban, így, ha lehetséges, inkább azt érdemes választani. A napraforgó magját kenyerekhez, péksüteményekhez is adják, de krémlevesek finom betétje is lehet.

 

Napraforgómagos cukkíni fasírt (4 adag)

80 dkg cukkíni
50 g napraforgómag
2 db tojás
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál finomliszt
snidling
petrezselyem

bors

A cukkínit megmossuk, és héjával együtt nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Besózzuk, és legalább fél órát állni hagyjuk. Ez alatt a napraforgómagot száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk. A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpároljuk. A cukkínit alaposan kinyomkodjuk, hozzáadjuk a tojásokat, a hagymákat, és belekeverjük a napraforgómagot. Ízesítjük sóval, borssal. Alaposan összedolgozzuk 2 evőkanál liszttel és annyi zsemlemorzsával, hogy fasírt állagot kapjunk. Olajban mindkét oldalát arany-barnára sütjük.

Energia:          1049 kcal
Fehérje:          23,9 g
Zsír:               60 g
Szénhidrát:         82 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)