Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kamilla

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. június 29. 13:00
A kamilla
A kamillában előforduló illóolajok főleg gyulladáscsökkentő hatásúak
Képünk illusztráció. Forrás: jenierteas.com

A kamilla, vagy orvosi székfű, bubulyka, katóka, pipiske, anyafű, szentivánpipitér, szüzekanyja, anyaméhfű, piperefű a világ minden táján megtalálható. Szántóföldeken, agyagos, szikes talajon, erdei tisztásokon, gabona­földeken terem. A kamillavirág az egyik legismertebb gyógynövény. Külsőleg és belsőleg is alkalmazzák. A virágzat 0,4-1 százalék illóolajt, flavonoidokat (apigenint) és glikozidjaikat, kumarinokat  tartalmaz.

A kamillában előforduló illóolajok főleg gyulladáscsökkentő hatásúak. A kamillás gőzölés enyhíti a köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit. E megbetegedések esetén jól érvényesül a drog immunrendszeri működést serkentő hatása is. Hörghurutban inhaláló szerként alkalmazható. A tápcsatorna gyulladással járó megbetegedései esetén is alkalmazzák. Gargarizálással vagy szájöblögetéssel megszüntethető a fogíny, a száj és a torok gyulladásai. Szájban lévő sebek, afták esetén sokszor a kamillás öblögetés a megfelelő gyógyír. Tea formájában rendszeres fogyasztása enyhíti a gyomorpanaszokat, rosszullétet, a hányingert és a bélgyulladás tüneteit.

Külsőleg bőrbetegségeket, pattanást, tályogot, nehezen gyógyuló sebeket illetve körömágygyulladást kezelnek vele. Szemborogatásra is kiválóan alkalmas. A szüzekanyja, anyafű népies neve arra utal, hogy a nőgyógyászatban is használták menstruációs görcsök enyhítésére és a vajúdás idejének lerövidítésére. Fürdők, gőzfürdők formájában nagyszerűen bevált az altesti gyulladások (hüvelygyulladás, aranyér, lábszárfekély) esetén is. A kamilla a hasfájós babákat megnyugtatja, görcseiket elmulasztja. A kamillaolaj csökkenti az idegességet - jótékony hatással van a hiperaktív gyerekekre-, mivel enyhe "nyugtatószer".

A szépségápolásban is gyakran használják, a bőr szárazságát, viszketését, gyulladását csökkenti. Jót tesz a hajnak, mert kifényesíti és nyugtatja a fejbőrt.

Csak és egyben szárított virágokat vásároljunk. A filteres teák már csak enyhe mértékben őrzik meg gyógyhatásukat.

A hagyományos felhasználás mellett kóstolják meg a következő süteményt is!

 

Kamillateás süti

6 evőkanál vaj vagy margarin
25 dkg cukor
25 dkg + 2 evőkanál liszt
2 tojás
1 dl erősre főzött kamillatea
3 evőkanál citromlé
csipet só
½ csomag sütőpor

A vajat a cukor ¼ -vel, csipet sóval habosra kavarjuk. Ezután fokozatosan hozzáadjuk a 25 dkg lisztet is. Az így kapott tésztát kivajazott tepsibe öntjük és 180 fokon 15 percig sütjük. Amíg a tészta sül, a tojásokat a maradék cukorral felverjük. Hozzáadjuk a 2 evőkanál lisztet, a sütőport, a teát és a citromlevet. Az egészet simára keverjük. Ha lejárt a 15 perc, kivesszük a tésztát, és az előbbi keveréket ráöntjük, és újabb 25 percig aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórva kínáljuk.

Energia:         3144 kcal
Fehérje.           46 g
Zsír:             109 g
Szénhidrát:       478 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)