Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az uborka

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. június 15. 13:00
Az uborka
Rostjai kedvező hatással vannak a gyomor működésére, az emésztésre
Képünk illusztráció. Forrás: healthyfoodstar.com

Az uborka az egyik legegészségesebb zöldségünk. Indiából került hozzánk.

Magas víztartalma nagyon jó szomjoltó, üdítő hatású lehet a nagy melegben. Táplálkozási értékét növeli az ásványi anyag és vitamintartalma is. Az uborka gazdag káliumban, foszforban, vasban, kalciumban, nátriumban, A1-, B1-, B2-, B6-, C-vitaminban is. 

Az uborkalét külsőleg és belsőleg is használhatjuk. Ha megisszuk, kellemes üdítőhöz jutunk, mert vitamin- és ásványisó-tartalma biztosítja a test számára a kellemes közérzetet. A gyógyászatban bőrápoló termékek alapanyagában megtalálható az uborka leve. Rovarcsípés és napégés esetén a péppé zúzott uborka hűsítőként hat.

Az uborkát egész évben fogyaszthatjuk. Rostjai kedvező hatással vannak a gyomor működésére, az emésztésre. Nagy jó vízhajtó hatású, segít tehermentesíteni a keringési rendszert. Az ókori Egyiptomban a rabszolgáknak szomjoltásul uborkát adtak. Tiberius császár gyógyszerként alkalmazta a növényt.

Fogyasszunk belőle minél többet!

 

Töltött uborka (4 személyre)

60 dkg salátauborka,
25 dkg csirkemell filé
25 dkg csiperkegomba
75 dkg zsenge sárgarépa
1 fej vöröshagyma
1 dl tejszín
1 evőkanál liszt
1 evőkanál vaj
2 evőkanál olaj
1 evőkanál kapribogyó
1 /2 teáskanál cukor
só, fehér bors
citromlé

a díszítéshez:
kapor, metélőhagyma és citrom

Az uborkát meghámozzuk, megmossuk, és kb. 10-12 cm hosszú darabokra vágjuk. Forró olajon köröskörül megpirítjuk, majd felöntjük 4 dl vízzel. Sóval, borssal ízesítjük, és fedő alatt 20 percig pároljuk. Közben többször megfordítjuk. Ezután kiszedjük az edényből, és melegen tartjuk. A megtisztított sárgarépát hosszában félbevágjuk, és sós-cukros vízben megpároljuk. A csirkehúst kockákra, a csiperkegombát félbevágjuk. A megforrósított vajon üvegesre pároljuk a felkockázott hagymát. Hozzáadjuk a húst és a gombát, majd megpirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük. Meghintjük a liszttel, megpirítjuk, és felöntjük az uborka főzővizével meg a tejszínnel. Kapribogyóval, citromlével, sóval, borssal ízesítjük. Az uborka üregét kiskanállal kivájjuk, megtöltjük a raguval. A párolt sárgarépával körítjük. Kaporral, metélőhagymával és citromszeletekkel díszítjük.

Energia:          1669 kcal
Fehérje:          93,9 g
Zsír:             83,5 g
Szénhidrát:      116,5 g

 

Hűsítő uborkakoktél

¼ db uborka meghámozva és felkockázva
1 dl natúr joghurt
1 dl tej
10-12 mentalevél
kevés citromlé
csipetnyi só
jégkocka
uborkakarika

Egy poharat, töltsük fel félig jégkockával. Turmixoljunk össze minden hozzávalót teljesen pépesre, majd töltsük a pohárba. Díszítsük uborkakarikával és mentaággal.

Energia:           145 kcal
Fehérje:           8,4 g
Zsír:              5,8 g
Szénhidrát:         14 g

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)