Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Támadja a szőlőt az amerikai kabóca!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2014. június 01. 07:00
Támadja a szőlőt az amerikai kabóca!
A szőlő károsítására teremtődött ez a rovar
Képünk illusztráció. Forrás: boraszportal.hu

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Az utolsó felvonásához érkezett a „Virágos városok” versenyének felkészülése. Aki csak teheti, az utcai területeit fokozottabban gondozza, illetve, aki eddig nem tette, legalább most emelje fel az ülepét, hogy a városunk megtartsa elért eredményét, vagy – szívünk szerint – előrébb lépjen. Eddig is iszonyú sok munka van mögötte, ez a kicsi, ami még hátravan, nem okozhat gondot.

Ne dobáljuk el a számunkra értéktelen dolgokat, és ne köpködjük az ízetlenné vált rágógumit! Magam is 50 éve rágózom, de még soha nem köptem a járdára, útra szájizom-erősítő maradványokat.

Az elmúlt napokban több helyen láttam, főleg a szőlőkön, apró, kis, szürke, ugorva repülő, 3-4 mm-es rovart. Nos, ez az amerikai kabóca. A szőlő károsítására teremtődött ez a rovar. A legnagyobb baj az, hogy egy igen veszélyes vírust terjeszt, amely veszélyesebb, mint az almafélék tűzelhalása. Irtása nagyon fontos. A célra a Decis, Acatra vagy akár a Spilan, Mospilan valamelyike nagyobb lefedettséggel elégséges lehet. Természetesen az ismétlés könnyen szükséges lehet. Az előbb említett szerek jók az almamoly, cseresznyemoly, cseresznyelégy vagy akár a szőlőmoly stb. ellen.

A málna gubacsszúnyog is megjelent, tehát ezt se hagyjuk ki. A gombák ellen Polyram, Dithane vagy akár a Topsin-Metil is bevethető.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)