Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az akácvirág

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. május 25. 07:00
Az akácvirág
Az akácvirágból készült tea köhögéscsillapító, hurut, és görcsoldó
Képünk illusztráció. Forrás: mailhos.info

Az akác istenpapucsa, ragacsfa, magyarfa, pampuska, koronafa nevet is viseli.

Az ízletes, fehér virágú akác, erdeink csaknem egyötödét teszi ki. Az akác Észak-Amerikából, a XVI. században került Európába. Tessedik Sámuel honosította meg Szarvason és környékén e szívós fát. Az akácfát a magasabb hegyeket kivéve szinte mindenhol megtalálhatjuk, s az alföldi tanyák képéhez is hozzátartozik.

Az akác gyógyászati szempontból igen értékes növény. Hatóanyagai a flavonoidok és illóolajok. Virágjából készült tea köhögéscsillapító, hurut, és görcsoldó. Meghűléses betegségeknél izzasztó hatású. Azoknak, akiknek túl sok gyomorsava termelődik, ugyancsak ajánlható az akácvirágból készült tea. Mivel enyhe hashajtó, bevethető a székrekedés ellen és görcsoldó hatása is ismert.

Fehér virágfürtje kitűnő méhlegelő. Nem véletlen, hogy a magyar akácméz világhírű. Világos, enyhén zöldessárga színű, jelentős gyümölcscukortartalma miatt nehezen kristályosodó méze nagyon kevés virágport tartalmaz.

Az akác virágjából készülhet szörp, salátákhoz, desszertekhez is hozzáadhatjuk.

 

Akácvirág-szörp (4 adag)

50 dkg akácvirág
4 l víz
3 db citrom
80 g borkősav (vagy citromsav)
4 kg cukor
1 kávéskanál nátrium-benzoát

A virágokat megmossuk, száráról leszedegetjük. A citromot megmossuk és szeletekre vágjuk.
A virágokat, a citromot és a borkősavat beletesszük a vízbe és 3 napig - időnként megkeverve -, állni hagyjuk. 3 nap múlva leszűrjük, belekeverjük a cukrot és a tartósítószert. Ha a cukor teljesen feloldódott, üvegekbe töltjük.

 

Akácvirágos pite

1db 20 cm átmérőjű piteformához:

2 dl tej
1 dl tejszín
2 tojás
2 evőkanál kukoricaliszt
5 dkg akácméz
1/2 citrom finomra reszelt héja
5 fürt akácvirág
kukoricaliszt és vaj a formához
porcukor

A tojásokat csomómentesre keverjük a liszttel, mézzel, majd hozzáadjuk a tejet, tejszínt és reszelt citromhéjat. Végül beleforgatjuk a száráról lecsipkedett akácvirágokat is. Kivajazott, kilisztezett formákba öntjük, majd előmelegített sütőben 140°C fokon 40 percig sütjük. Tálalás előtt meghintjük porcukorral, és ízlés szerint lekvárt adunk mellé.

 

Akácvirág köntösben

16 fürt akácvirág
2 tojás
2 evőkanál cukor
20 dkg liszt
2,5 dl tej
A sütéshez: olaj
A tálaláshoz: porcukor

A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet meg a tejet. Az akácvirágfürtöket a sűrű masszába mártjuk, majd bő, forró olajban mindkét oldalon aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve kínáljuk.

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)