Az akác istenpapucsa, ragacsfa, magyarfa, pampuska, koronafa nevet is viseli.
Az ízletes, fehér virágú akác, erdeink csaknem egyötödét teszi ki. Az akác Észak-Amerikából, a XVI. században került Európába. Tessedik Sámuel honosította meg Szarvason és környékén e szívós fát. Az akácfát a magasabb hegyeket kivéve szinte mindenhol megtalálhatjuk, s az alföldi tanyák képéhez is hozzátartozik.
Az akác gyógyászati szempontból igen értékes növény. Hatóanyagai a flavonoidok és illóolajok. Virágjából készült tea köhögéscsillapító, hurut, és görcsoldó. Meghűléses betegségeknél izzasztó hatású. Azoknak, akiknek túl sok gyomorsava termelődik, ugyancsak ajánlható az akácvirágból készült tea. Mivel enyhe hashajtó, bevethető a székrekedés ellen és görcsoldó hatása is ismert.
Fehér virágfürtje kitűnő méhlegelő. Nem véletlen, hogy a magyar akácméz világhírű. Világos, enyhén zöldessárga színű, jelentős gyümölcscukortartalma miatt nehezen kristályosodó méze nagyon kevés virágport tartalmaz.
Az akác virágjából készülhet szörp, salátákhoz, desszertekhez is hozzáadhatjuk.
Akácvirág-szörp (4 adag)
50 dkg akácvirág
4 l víz
3 db citrom
80 g borkősav (vagy citromsav)
4 kg cukor
1 kávéskanál nátrium-benzoát
A virágokat megmossuk, száráról leszedegetjük. A citromot megmossuk és szeletekre vágjuk.
A virágokat, a citromot és a borkősavat beletesszük a vízbe és 3 napig - időnként megkeverve -, állni hagyjuk. 3 nap múlva leszűrjük, belekeverjük a cukrot és a tartósítószert. Ha a cukor teljesen feloldódott, üvegekbe töltjük.
Akácvirágos pite
1db 20 cm átmérőjű piteformához:
2 dl tej
1 dl tejszín
2 tojás
2 evőkanál kukoricaliszt
5 dkg akácméz
1/2 citrom finomra reszelt héja
5 fürt akácvirág
kukoricaliszt és vaj a formához
porcukor
A tojásokat csomómentesre keverjük a liszttel, mézzel, majd hozzáadjuk a tejet, tejszínt és reszelt citromhéjat. Végül beleforgatjuk a száráról lecsipkedett akácvirágokat is. Kivajazott, kilisztezett formákba öntjük, majd előmelegített sütőben 140°C fokon 40 percig sütjük. Tálalás előtt meghintjük porcukorral, és ízlés szerint lekvárt adunk mellé.
Akácvirág köntösben
16 fürt akácvirág
2 tojás
2 evőkanál cukor
20 dkg liszt
2,5 dl tej
A sütéshez: olaj
A tálaláshoz: porcukor
A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet meg a tejet. Az akácvirágfürtöket a sűrű masszába mártjuk, majd bő, forró olajban mindkét oldalon aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve kínáljuk.
Jó étvágyat!