Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sóska

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. május 18. 13:00
A sóska
Növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét
Képünk illusztráció. Forrás: cooks.ndtv.com

A Kárpát-medencében vadon is előfordul, szinte mindenhol megtalálható, hegyi réteken, lápos területeken, feltört és nem művelt talajokon is. Szedését akkor érdemes kezdeni, amikor a lomblevelei a teljes nagyságot elérték, megvastagodtak.

A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, cserzőanyagok is vannak benne. Ennek ellenére fogyasztását nem ajánlatos túlzásba vinni, ugyanis oxálsav-tartalma gátolja a kálcium felszívódását, és a kőképzésre hajlamos embereknél fokozhatja a vese-, és epekőképződést.

A sóska savanykás ízének étvágygerjesztő hatása, vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága van. Vitamin és flavonoid tartalmának köszönhetően növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét.

A sóska salátának, levesnek és főzeléknek is kiváló. Ismerjünk meg néhány új ételt, ami sóskával készül!

 

Rakott sóska (4 adag)

80 dkg sóska
30 dkg rizs
5 db főtt tojás
60 dkg tejföl
2 evőkanál napraforgó olaj
4 dkg cukor (ízlés szerint)

bors
2 dkg vaj

A rizst enyhén sós-olajos vízben megfőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. A sóskát leszárazzuk, alaposan megmossuk és 1 evőkanál olajon megpároljuk. Ha összeesett, sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk. A főtt tojásokat megtisztítjuk és karikára vágjuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk. A sóska felét (kiengedett levével együtt) a tál aljára tesszük. Erre simítjuk a rizst, amit megkenünk a tejföl harmadával (amit kevés sóval ízesítünk). Ezután elosztjuk rajta a tojáskarikákat, majd ezt is megkenjük a tejföl második harmadával. Végül a sóska másik felével befedjük az egészet, és a maradék tejföllel megkenjük. Kb. 45 percig sütjük 210 fokos sütőben.

Energia:          3385 kcal
Fehérje:            93 g
Zsír:              181 g
Szénhidrát:        311 g

Költsége kb.1100 Ft.

 

Sóskás pite

Tészta:

30 dkg liszt
fél teáskanál só
15 dkg vaj
1 tojássárgája

Töltelék:

25 dkg cottage sajt
10-20 dkg sóska
2 szál újhagyma
3 tojás
1,5 dl tej

reszelt sajt a tetejére

A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd piteformába simítjuk. Peremet is készítünk a tésztából. A sóskát, hagymát megmossuk, előbbit vékony csíkokra, utóbbit karikára vágjuk. A tojásokat villával felverjük, hozzákavarjuk a sajtot, a zöldségeket, a tejet és a sót. A tölteléket a tésztára öntjük, megszórjuk reszelt sajttal, majd 200 fokos sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütjük. A cottage cheese helyettesíthető bármilyen lágy sajttal, esetleg krémsajttal, de ricottát, túrót is használhatunk.

Energia:          3604 kcal
Fehérje:         127,6 g
Zsír:            217,7 g
Szénhidrát:        243 g

Kb. 1200 Ft-ba kerül.

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)