Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A tönkölybúza

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. május 11. 10:00
A tönkölybúza
Jó hatással van a fejfájásra, s más idegrendszeri problémákra
Képünk illusztráció. Forrás: mindmegette.hu

A tönkölybúza vagy ősbúza a Kárpát-medencében őshonos növény. Termesztése során nem szükséges vegyszereket, gyomirtókat használni, nagyon jól tűri a szárazságot, a tápanyaghiányos talajt és a változékony időjárást is. Könnyen emészthető, magas rosttartalma tisztítja a beleket, javítja a vérkeringést, és csökkenti az érelmeszesedés kockázatát.

A többi búzafajtához képest lényegesen nagyobb a fehérje- és a sikértartalma. Az emberi szervezet számára nagyon kedvező és jól hasznosuló aminosavakat tartalmaz. Nagy mennyiségű B-vitamin (B1, B2, B6) és E-vitamin található benne, valamint kálium, kalcium, vas, mangán, magnézium, fluor, niacin, réz, szelén, cink és rost.

A tönkölybúza könnyen emészthető, nem terheli a szervezetet, a benne lévő anyagok viszonylag gyorsan felszívódnak az emberi szervezetben. A tönkölybúzában lévő vitaminok és ásványi anyagok lassítják az öregedési folyamatokat, rugalmassá teszik a test szöveteit, javítják a teljesítőképességet. Jó hatással van a fejfájásra, s más idegrendszeri problémákra. Erősíti az immunrendszert. Magas rosttartalmánál fogva már kis mennyiségben is csillapítja az éhségérzetet.

A tönköly felhasználási területe igen széleskörű. A szemes tönkölybúza is jó alapanyag, akár müzlibe is keverhetjük, de rizs helyett köretként is fogyasztható. A tönkölyliszttel bármilyen ételben remekül helyettesíthetjük a búzalisztet. Készíthetünk vele palacsintát, piskótát, kevert tésztákat, kelt tésztát. Azzal azonban számoljunk, hogy a tönkölyliszttel készített tészta nehezebben kel meg. A tönkölybúza lisztjéből tojás hozzáadása nélkül is remek tészta gyúrható.

 

Tönkölypogácsa

25 dkg tönkölyliszt
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg vaj
2 dl tejföl
10 dkg sajt
1 tojás
1 dl tej
2 teáskanál köménymag
2,5 teáskanál só
3 dkg élesztő

A liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a sót, a fűszereket, a tejben felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojás sárgáját. Rugalmas tésztává dolgozzuk, és meleg helyen kelni hagyjuk. Amikor a duplájára nőtt, kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A kész pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, és így 20 percet még hagyjuk kelni, majd a tojásfehérjével lekenjük, reszelt sajttal megszórjuk, és 190 fokon készre sütjük.

Energia:          4075 kcal
Fehérje:         114,6 g
Zsír:            244,1 g
Szénhidrát:        338 g

 

Rakott zöldbab

50 dkg zöldbab
50 dkg tönkölybúza
1 bögre rizs
4 evőkanál zabpehely
0,5 dl olaj
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 közepes paradicsom
1 db paprika
0.5 teáskanál borsikafű
1 teáskanál fűszerpaprika
4 dl tejföl
2 db tojás

A tökölybúzát és a rizst megfőzzük és leszűrjük. A zöldbabot megmossuk, a két végét levágjuk és egészben hagyjuk. Enyhén sós vízben kb. 5 perc alatt megfőzzük. A vöröshagymát apróra vágjuk és üvegesre pároljuk az olajban. A felkockázott paradicsomot, paprikát hozzáadjuk a hagymához, fűszerezzük és kevés víz hozzáadásával lecsó alapot készítünk, majd beletesszük a főtt búzát és 20 percig főzzük. A tejfölben elkeverjük a tojásokat és egy csipet sót. Egy jénai tálat kiolajozunk, és a zabpehellyel meghintjük. Az aljába terítjük a bab felét, és egyenletesen ráhintjük a rizs felét. Alaposan meglocsoljuk a tojásos tejföllel és ráterítjük a búzapörköltet, majd a maradék rizst és a babot. A tetejére ráöntjük a maradék tejfölt, és alufóliával letakarva 180 C-os sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Az utolsó 5 percben levehetjük róla az alufóliát, hogy szépen megpiruljon.

Energia:          5309 kcal
Fehérje:         153,3 g
Zsír:            151,4 g
Szénhidrát:      797,8 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)