Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Új szempontrendszer szerint pályázhatnak a gazdálkodók, derült ki dr. Márai Géza gyulai előadásán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2014. április 16. 19:30
Új szempontrendszer szerint pályázhatnak a gazdálkodók, derült ki dr. Márai Géza gyulai előadásán
A 2014-2020-as ciklusban a fiatal gazdák plusz 65 eurós hektáronkénti kiegészítő támogatásra pályázhatnak
Dr. Márai Géza immár a tizenötödik előadását tartotta meg a Dél-alföldi régióban. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

A gazdálkodói fórumot rendezett a Gyulai Hangya Szociális Szövetkezet azért, hogy elsőkézből tájékozódhassanak az érdeklődők az Európai Unió 2013-2020-as ciklusának új támogatási rendszeréről. Az új uniós támogatási feltételekről és a TájGazda programról dr. Márai Géza címzetes egyetemi docens tartott előadást a mintegy húszfős hallgatóságnak a gyulai Civil Szolgáltató Központban.

Az előadó rámutatott, hogy az agrártermelés terén az Európai Unió 10%-os támogatáscsökkenést szenvedett el. Ehhez képest kivételes, hogy néhány ország, köztük Magyarország is az előző hét évhez képest nagyobb támogatást tudott kiharcolni: a 2007-2013-as ciklusban 10,3 milliárd eurót tudott hazánk lehívni, 2014-től 12,2 milliárd euróval gazdálkodhatunk. A következő ciklusban több uniós program indul. A hagyományos földalapú és egyéb támogatási lehetőségek megmaradnak, melynek összege 220/hektár/euro.

- Az előadásom fő célja, hogy az új uniós feltételrendszerről a gazdák minél több információt kapjanak, hiszen súlyos százezreket, milliókat jelent, ha nem készülnek fel, nem számolnak, ha nem tudják, hogy melyik rendszerhez kell csatlakozni – hangsúlyozta a docens.

Dr. Márai Géza immár a tizenötödik előadását tartotta meg a Dél-alföldi régióban. Az előadó meglátása szerint a gazdák sokszor meglepődnek az új szempontrendszert hallatán.

- Egyik szempontrendszer a zöldítés. Az Európai Unió többféle szántóföldi növény megjelenését várja el. A magyar vidéknek szinte csak három-négy növényen alapul a termelése: gabona, kukorica, repce és napraforgó. Mindez elsilányult talajhoz, piacvesztéshez vezet, hiszen a gazdálkodás nem alapul színes, sokféle hozzáadott értéken. Az új ciklusban a fiatal gazdák plusz 65 eurós hektáronkénti kiegészítő támogatásra pályázhatnak. A pályázatot május 1-je és 15-e között kell beadni az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. A kistermelők, azaz a párhektáros kisgadaságok 500-tól 1200 eurós támogatási lehetőséghez jutnak - mondta el a Gyulai Hírlapnak dr. Márai Géza.

Az Európai Unió az új költségvetésben megköveteli, hogy a termelés minőségbiztosítási háttérrel rendelkezzen. A szakértő előadásának második részében egy új tanúsítvány, a TájGazda védjegy bevezetésének a fontosságát hangsúlyozta, mely garantálja hogy a gazdálkodó bizonyos termelési és környezeti minimumot betart.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)